Συμπτώματα

Γυναίκα 34 ετών προσήλθε στο ιατρείο με αναφερόμενη διαταραχή στην ακοή και βουητό από 2 ημερών. Αδυνατούσε να περιγράψει με ακρίβεια το αίσθημα αυτής της διαταραχής, η οποία όμως δε συνοδευόταν σε καμία περίπτωση με απώλεια της ακοής. Την προηγουμένη της επισκέψεώς της, λόγω αυτού του αισθήματος εμβοών (όπως το περιέγραφε) προσπάθησε να ανακουφιστεί με χρήση cotton tip – μπατονέτας. Αυτό συνοδεύτηκε από ωτορραγία (αιμορραγία δηλαδή από τον έξω ακουστικό πόρο).

Ατομικό αναμνηστικό

Αξίζει να σημειωθεί πως, από το σύντομο ιστορικό της, προκύπτει σειρά επεμβάσεων στα χοληφόρα τον τελευταίο μήνα. Συγκεκριμένα, υπεβλήθη σε επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η οποία όμως συνοδεύτηκε από επιπλοκή και συγκριμμένα μετεγχειρητική αιμορραγία. Η ασθενής εισήλθε ξανά στο χειρουργείο και υπεβλήθη ξανά σε ανοιχτή επέμβαση αυτή τη φορά, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιπλοκή.

Κλινική εξέταση

Η ωτομικροσκόπηση ανέδειξε αιμορραγία μετατραυματική του έξω ακουστικού πόρου. Έγινε περιποίηση, καθώς και καθαρισμός βύσματος, χωρίς όμως ανακούφιση των συμπτωμάτων της ασθενούς. Η εξέταση με τους τονοδότες (Rinne και Weber) ήταν φυσιολογική. Ο ακοολογικός έλεγχος με τυμπανόγραμμα και ακοόγραμμα που παρατίθεται παρακάτω ήταν επίσης φυσιολογικός.


Μετά από τη φυσιολογική αυτή κλινική εξέταση, κρίθηκε απαραίτητη μια λεπτομερέστερη περιγραφή των συμπτωμάτων από την ίδια την ασθενή. Η εξιστόρηση των συμπτωμάτων της ασθενούς αποκάλυψε πως οι περιγραφόμενες εμβοές αφορούσαν κυρίως στο άκουσμα της ίδιας της φωνής της στο δεξί της αυτί. Το άκουσμα επηρεάζονταν από τη θέση της ασθενούς. Η απάντηση στην ερώτηση του εξεταστή εάν ακούει εκτός από τη φωνή της και την αναπνοή της στο δεξί αυτί ήταν θετική.

Η νέα αυτή αποκάλυψη των συμπτωμάτων της αυτοφωνίας, όπως λέγεται στην ωτορινολαρυγγολογία κατεύθυνε την διάγνωση περαιτέρω. Η κρίσιμη ερώτηση τη στιγμή αυτή ήταν πόσα κιλά απώλεσε η ασθενής τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την περιπέτεια της υγείας της και η απάντηση ήταν 7.5 kg. Εν συνεχεία, παραγγέλθηκε στην ασθενή να κλίνει προς τα εμπρός στην καρέκλα, αγκαλιάζοντας τα γόνατά της. Η κίνηση απέφερε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων της. Με το νέο αυτό ιστορικό, καθώς και την ύφεση μετά από σκύψιμο της ασθενούς (λόγω παλινδρόμησης αίματος στην κεφαλή και αύξηση του όγκου της ευσταχιανούς σάλπιγγας), στοιχειοθετήθηκε η διάγνωση του συνδρόμου χαίνουσας ευσταχιανούς σάλπιγγας.

Θεραπεία

Όσον αφορά στη θεραπεία του συνδρόμου συνεστήθη στην ασθενή αύξηση δίαιτας πλούσιας σε αλάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

Το σύνδρομο χαίνουσας ευσταχιανούς αναλύεται περαιτέρω στις παθήσεις ωτός.

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011