Τι είναι τα κρεατάκια στη μύτη;

Τα κρεατάκια μύτης (ή πιο σωστά αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι τμήμα του λεμφοζιδιακού ιστού και υπάρχουν στον ρινοφάρυγγα του ανθρώπου. Προκαλούν προβλήματα κατά την παιδική κυρίως ηλικία και αργότερα υποστρέφουν.

Ποια συμπτώματα επιβάλλουν επέμβαση στα κρεατάκια;

Η πιο σπουδαία και απαραίτητη προϋπόθεση για μια αίσια έκβαση ενός χειρουργείου είναι οι σωστές ενδείξεις για την εκτέλεση αυτού.

Πότε λοιπόν πρέπει να γίνει επέμβαση στα κρεατάκια σε παιδιά και ενήλικες;

Οι ενδείξεις που πρέπει να υπάρχουν για να προχωρήσουμε σε αδενοτομή δηλαδή για να χρειαστούν αφαίρεση τα κρεατάκια ενός παιδιού, είναι οι ακόλουθες:

  1. Υποτροπιάζοντα επεισόδια φλεγμονής στα κρεατάκια (δηλαδή επεισόδια αδενοειδίτιδας >4 το χρόνο) παρά την αντιβιοτική αγωγή.
  2. Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα παρά τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής (πρόκειται για τη θεωρία microbes pool). Έγκειται στην αφαίρεση του μικροβιακού φορτίου που συντελεί στη συχνή υποτροπή της ρινοκολπίτιδας.
  3. Ανωμαλίες στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, λόγω απόφραξης της ρινικής αναπνοής και συχνότερης στοματικής αναπνοής κατά τον ύπνο.
  4. Άπνοιες ύπνου λόγω δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής.
  5. Υποτροπιάζουσα ή χρόνια εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί), που εμμένει παρά την αγωγή (1 μήνα στον ενήλικα και 3 μήνες σε αμφοτερόπλευρη νόσο ή 6 μήνες σε ετερόπλευρη νόσο στα παιδιά).
  6. Υποψία κακοήθειας κυρίως στην περίπτωση ενηλίκων ασθενών.

Πως γίνεται η διάγνωση της υπερτροφίας αδενοειδών;

Σε παλαιότερες εποχές ο γιατρός συνέστηνε ακτινογραφία πλαγία τραχήλου (ακτινογραφία για κρεατάκια) για να εξετάσει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Αυτό έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί.

Η μόνη ακριβής και σίγουρη μέθοδος, ώστε να βεβαιωθούμε πως ένα παιδί ή ενήλικας έχει κρεατάκια είναι η ενδοσκόπηση μύτης. Ακολουθεί ενδοσκοπική εικόνα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων σε παιδί.

Τι χρειάζεται να κάνουμε πριν την επέμβαση;

Συνήθως, απαιτείται ο απλός εργαστηριακός έλεγχος καθώς και έλεγχος πηκτικότητας, ο οποίος γίνεται το πρωί της εισαγωγής λίγες ώρες πριν από την επέμβαση. Ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να δοθεί προεγχειρητικά στη διάγνωση τυχόν ανεπάρκειας της υπερώας, σχιστίας της υπερώας ή ακόμη και δισχιδούς σταφυλής. Η καλή προετοιμασία, φέρνει πάντα τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα, καθώς σε αυτά ιδιαίτερα τα παιδιά η επέμβαση οφείλει να γίνει με περισσότερη προσοχή.

Με ποιόν τρόπο γίνεται η εγχείρηση στα κρεατάκια;

Η αδενοτομή (αφαίρεση στα κρεατάκια) εκτελείται μέσα από το στόμα του ασθενούς, χωρίς τομές. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της αμυγδαλεκτομής και συχνά γίνεται ταυτόχρονα, υπό έμμεση όραση με τη βοήθεια ειδικού κατόπτρου και χειρουργικού εργαλείου, που επιτρέπουν την ακριβή αφαίρεση των αδενοειδών χωρίς τραυματισμούς σε άλλα ευπαθή γειτονικά όργανα.

Η «παραδοσιακή» αφαίρεση στα κρεατάκια γίνεται υπό γενική αναισθησία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αδενοειδής κάψα, η ακριβής αφαίρεση των αδενοειδών ήταν πάντοτε δύσκολη να επιτευχθεί με οποιαδήποτε χειρουργική τεχνική. Με ρινοφαρυγγικό κάτοπτρο, η αφαίρεση γίνεται με ένα ειδικά κατασκευασμένο εργαλείο, τον αδενοτόμο, που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κρεατάκια κοντά στη βάση τους. Αυτή η απομάκρυνση ιστού συνήθως ακολουθείται από τοποθέτηση αιμοστατικής σκόνης ή καυτηριασμό για αιμόσταση. Η νοσηρότητα είναι χαμηλή, με ελάχιστο πόνο και ελάχιστη πιθανότητα για μετεγχειρητική αιμορραγία.

Έχει δημοσιευτεί η χρήση άλλων χειρουργικών μεθόδων για να διαχειριστούμε την αποφρακτική υπερτροφία των αδενοειδών. Τροφοδοτούμενοι «αποφλοιωτές» ιστών χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουμε ταχύτατα τις αδενοειδείς (κρεατάκια) και να «σμιλεύσουμε» τον ιστό. Αυτό έχει μειωμένη αιμορραγία και παρόμοιες επιπλοκές. Άλλοι ιατροί χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτροκαυτηριασμού με αναρρόφηση για τη θερμική αφαίρεση του ιστού.

Ανάρρωση μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από την κλινική λίγες ώρες μετά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη νοσηλείας στο νοσοκομείο. Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για αναλγητική αγωγή, συχνή πρόσληψη υγρών και ειδική διατροφή (υδρική δίαιτα), χωρίς να υπάρχει ανάγκη για αντιβιοτική αγωγή. Το όφελος της επέμβασης φαίνεται από το πρώτο κιόλας βράδυ, με την αναπνοή να βελτιώνεται εντυπωσιακά. Μετά από αδενοτομή στα παιδιά, οι γονείς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, παρατηρούν πρώτη φορά το παιδί τους να ανασαίνει τόσο ήσυχα.

Μαζί με την επέμβασης της αδενοτομής, πολύ συχνά αλλά μόνο όταν χρειάζεται, γίνεται και η επέμβαση για τα λεγόμενα σωληνάκια στα αυτιά.

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011