Άπνοιες ύπνου (σύνδρομο υπνικής άπνοιας) – χειρουργική αντιμετώπιση
Σε ασθενείς που εμφανίζουν άπνοιες ύπνου μαζί με την αμυγδαλεκτομή απαιτείται εκτομή πλεονάζοντος ιστού της μαλακής υπερώας. Στόχος είναι η αύξηση του χώρου του στοματοφάρυγγα κατά την αναπνοή. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε περιπτώσεις έντονου ροχαλητού. Αυτό γίνεται ειδικά σε περιπτώσεις πρησμένης σταφυλής.

Ενδοσκόπηση ασθενούς που προχώρησε σε αμυγδαλεκτομή λόγω άπνοιας ύπνου.
Τεράστια διόγκωση αμυγδαλών σε ασθενή με άπνοιες ύπνου
Ειδικές περιπτώσεις:
Παχύσαρκα άτομα, όσοι παίζουν πνευστά όργανα, νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές πηκτικότητος.
Πριν την επέμβαση
Συνήθως, οι άπνοιες ύπνου ελέγχονται με δοκιμασία ύπνου από ειδική ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε. Επίσης, γίνεται απλός εργαστηριακός έλεγχος και έλεγχος πηκτικότητας λίγες ώρες πριν την επέμβαση.
Πως γίνεται η επέμβαση;
Υπό γενική αναισθησία, έλκεται η σταφυλή προς τα πίσω για να καθοριστεί το επίπεδο εκτομής. Η εκτομή του βλεννογόνου ξεκινά στη μέση γραμμή πάνω από τη σταφυλή και κατά μήκος της αύλακας που έχει ήδη καθοριστεί. Μετά τη διατομή του στοματικού βλεννογόνου αρχίζει η εκτομή στο επίπεδου του υπερώιου μυός.
Η όλη επέμβαση γίνεται είτε με laser είτε με ραδιοσυχνότητες. Ακολουθεί αιμόσταση και αφύπνιση του ασθενούς. Εκτός από την εκτομή που προαναφέραμε μπορεί να επιλεγεί η μέθοδος του καυτηριασμού της μαλακής υπερώας και της βάσης της γλώσσας με ραδιοσυχνότητες. Πρόκειται για μια λιγότερο επεμβατική μέθοδο με λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.
Μετά την επέμβαση για άπνοιες ύπνου
Συστήνεται:
- αντιβιοτική αγωγή για 7 ημέρες
- τοπικά αναισθητικά και αναλγητική αγωγή
- λήψη παγωμένων ροφημάτων για 48 ώρες
- περιορισμός της φώνησης σε φυσιολογική ομιλία χωρίς υπερβολές.