Αδενοειδίτιδα. Τι είναι;
Η αδενοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (στα λεγόμενα δηλαδή κρεατάκια) που προκαλείται από μόλυνση. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι τμήματα λεμφικού ιστού που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια φλεγμονή. Βρίσκονται στον φάρυγγα και συγκεκριμένα στον ρινοφάρυγγα, ακριβώς πίσω από τη μύτη. Μαζί με τις αμυγδαλές, τα κρεατάκια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς. Το λεμφικό σύστημα εκτελεί πολλούς ρόλους για να προστατεύσει από τις φλεγμονές και τα κρεατάκια είναι μέρος του συστήματος αυτού. Συγκεκριμένα, αποθηκεύουν λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα που βοηθούν στην καταστροφή πιθανών λοιμώξεων που απειλούν την υγεία του ανθρώπου. Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις εμφανίσουν φλεγμονή, δηλαδή αδενοειδίτιδα, ενδέχεται να μην εκτελέσουν σωστά τη λειτουργία τους.
Ποια συμπτώματα έχει η αδενοειδίτιδα;
Η αδενοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει ως διόγκωση ή πρήξιμο των αδενοειδών. Το πρήξιμο μπορεί να φράξει ή να περιορίσει τον αεραγωγό, κυρίως της μύτης και να δυσκολέψει την αναπνοή. Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με διογκωμένα κρεατάκια περιλαμβάνουν:
- η φωνή να ακούγεται ρινικά κατά την ομιλία
- πονόλαιμος
- ξηρός λαιμός από την αναπνοή από το στόμα
- η αναπνοή από το στόμα να είναι πιο άνετη από ότι η αναπνοή από τη μύτη
- ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου
- συμπτώματα μόλυνσης, όπως καταρροή που παράγει πράσινη ή αποχρωματισμένη βλέννα
- πόνος στο αυτί, (αντανακλαστικός ή από οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, επακόλουθο που μπορεί να κάνει μια αδενοειδίτιδα).
Αιτίες αδενοειδίτιδος
Πολλοί παράγοντες και παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του αδενοειδούς ιστού. Μια ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού συχνά προηγείται της οξείας αδενοειδίτιδας. Σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση, τα βακτηριακά παθογόνα μπορούν να μολύνουν τους ιστούς και να πολλαπλασιαστούν.
Τα πιο κοινά βακτηριακά παθογόνα που καλλιεργούνται από δείγματα αδενοειδών είναι:
- Heemophilus influenza
- Streptococcus pneumoniae
- Streptococcus pyogenes
Οι πιο συχνοί ιοί που κάνουν αδενοειδίτιδα είναι
- ο Epstein-Barr,
- οι ρινοϊοί,
- οι αδενοϊοί.
- Επίσης, υπάρχει έντονη ανησυχία πως μπορεί να οφείλεται στον νέο ιό, τον κορωνοϊό (COVID-19) και συγκεκριμένα στο στέλεχος Όμικρον!!!!!!
Αναμένονται κλινικοεργαστηριακή επιβεβαίωση και δημοσιεύσεις μελετών.
Η χρόνια αδενοειδίτιδα είναι πιο συχνά μια πολυμικροβιακή λοίμωξη και μπορεί να περιλαμβάνει αναερόβια παθογόνα και συχνά προκύπτει από την ανάπτυξη βιοφίλμ. Οι αλλεργίες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην αδενοειδίτιδα και την επακόλουθη υπερτροφία των αδενοειδών. Τα αλλεργιογόνα που εισπνέονται από τη μύτη έρχονται σε επαφή με τα κρεατάκια. Ο χρόνιος ερεθισμός από το οξύ του στομάχου στο πλαίσιο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην αδενοειδίτιδα και την υπερτροφία των αδενοειδών, ιδιαίτερα σε βρέφη και μικρά παιδιά.
Αδενοειδίτιδα και θεραπεία αυτής.
Η αδενοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, εάν πρόκειται για παιδί και έχει συχνές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του αυτιού και των κόλπων, ή τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν ή εάν το παιδί σας έχει συνεχή αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αδενοειδεκτομή. Ο ΩΡΛ μπορεί επίσης να συστήσει την ταυτόχρονη αφαίρεση των αμυγδαλών καθώς η αδενοειδίτιδα και η αμυγδαλίτιδα συχνά πάνε χέρι-χέρι. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών ονομάζεται αμυγδαλεκτομή, η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην παιδική ηλικία.
Εάν η αδενοειδίτιδα προκληθεί από ιό, συχνά θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση για τον κίνδυνο της δευτεροπαθούς επιμόλυνσης από βακτήρια.
Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
25ης Μαρτίου κ Θράκης 87. Πετρούπολη.
Τηλέφωνο ιατρείου: 2114116011