Πως αντιμετωπίζονται οι άπνοιες ύπνου;

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας χαρακτηρίζεται από πολύ συχνές άπνοιες και υπόπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λύση στις άπνοιες δίνει πολύ συχνά η χρήση της συσκευής CPAP, αλλά πότε και πως μπορεί να βοηθήσει μια χειρουργική επέμβαση; Η επέμβαση που συχνότερα συστήνεται είναι η αμυγδαλεκτομή. Μαζί με την αμυγδαλεκτομή, όμως, απαιτείται και μικρή αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού της μαλακής υπερώας. Στόχος είναι η αύξηση του χώρου του στοματοφάρυγγα κατά την αναπνοή. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε περιπτώσεις έντονου ροχαλητού. Αυτό γίνεται ειδικά σε περιπτώσεις πρησμένης σταφυλής.

Πως εξετάζεται ο ασθενής;

Η εικόνα είναι από ενδοσκόπηση ασθενούς που έπασχε από άπνοιες ύπνου και βελτιώθηκε σημαντικά με αμυγδαλεκτομή και σταφυλοϋπερώιο πλαστική.

Μεγάλο οίδημα σταφυλής

Οίδημα σταφυλής

 

Ειδικές περιπτώσεις, ωστόσο, αποτελούν

  • ασθενείς με υπερβολική παχυσαρκία,
  • όσοι παίζουν πνευστά όργανα,
  • άτομα με νευρολογικές διαταραχές,
  • διαταραχές πηκτικότητος.

 

Πριν την επέμβαση

Συνήθως, οι άπνοιες ύπνου ελέγχονται με δοκιμασία ύπνου από ειδική ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε. Επίσης, γίνεται απλός εργαστηριακός έλεγχος και έλεγχος πηκτικότητας λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Υπό γενική αναισθησία, η σταφυλή έλκεται προς τα κάτω για να καθοριστεί το επίπεδο εκτομής. Η εκτομή περιλαμβάνει περίπου το κάτω τριτημόριο της σταφυλής και ακολουθεί περιορισμός της αιμορραγίας. Στην κλινική μας, προτιμούμε μια παραλλαγή της τεχνικής με τοποθέτηση δυο μικρών απορροφήσιμων ραμμάτων. Αυτό όπως έχει βρεθεί περιορίζει σημαντικά το οίδημα αλλά και τον πόνο. Ακολουθεί μικρή σφηνοειδής εκτομή της υπερώας, και καυτηριασμός με μια ειδική συσκευή Celon Elite (CE Olympus).

Ακολουθεί αιμόσταση και αφύπνιση του ασθενούς. Εκτός από την εκτομή που προαναφέραμε μπορεί να επιλεγεί η μέθοδος του καυτηριασμού και της βάσης της γλώσσας με την ίδια συσκευή. Υπάρχει επιλογή διαφορετικού πρωτοκόλλου χρήσης της και αλλαγή ρυθμίσεων της Celon Elite από τον χειρουργό. Πρόκειται για μια λιγότερο επεμβατική μέθοδο με λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.

Άπνοιες ύπνου, τι χειρουργείο κάνουμε

Επέμβαση για άπνοιες ύπνου

Μετά την επέμβαση για άπνοιες ύπνου

Μετά την επέμβαση συνήθως συστήνεται:

  • αντιβιοτική αγωγή για 5-7 ημέρες
  • τοπικά αναισθητικά και αναλγητική αγωγή
  • λήψη παγωμένων ροφημάτων για 48 ώρες
  • περιορισμός της φώνησης σε φυσιολογική ομιλία χωρίς υπερβολές.

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011