Τι είναι ο χαλινός γλώσσας; Ανατομία

Ο χαλινός γλώσσας είναι ένας ινομυώδης σύνδεσμος που συνδέει το κάτω τμήμα της γλώσσας με το έδαφος του στόματος. Ο βραχύς χαλινός είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους γονείς, αλλά και τους παιδιάτρους (κυρίως τους νεογνολόγους). Η εξέταση από έναν παιδοωρλ και μάλιστα της πρώτες εβδομάδες της ζωής κρίνεται απαραίτητη.

Πότε χρειάζεται επέμβαση ο χαλινός γλώσσας?

Πρωτίστως, πρέπει να εξετάσουμε τα συμπτώματα που δημιουργούνται όταν υπάρχει βραχύς χαλινός γλώσσας. Σε ορισμένα παιδιά ο χαλινός είναι αρκετά βραχύς, ώστε να μην επιτρέπει την έξοδο της γλώσσας από τη στοματική κοιλότητα. Επίσης, εμποδίζεται η ομαλή κίνησή της προς όλες τις κατευθύνσεις και συγκρατείται στερεωμένη στο έδαφος του στόματος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής:

  1. Προβλήματα στο θηλασμό κατά τη νεογνική ηλικία. Το βρέφος αδυνατεί να συλλάβει σωστά τη θηλή (και ιδίως τη θηλαία άλω) της θηλάζουσας μητέρας. Μπορεί επίσης, τα βρέφη να μη λαμβάνουν επαρκώς βάρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μητέρες που έχουν θηλάσει στο παρελθόν άλλο μωρό τους και αναφέρουν μόνες τους στον ΩΡΛ ή τον παιδίατρο διαφορετική αίσθηση από τον θηλασμό του βρέφους που έχει χαλινό.
  2. Προβλήματα στη μητέρα: Παρατηρούνται συχνά ερεθισμός της θηλής και πόνος. Οι προβληματισμοί με το θηλασμό δημιουργούν και προβλήματα στην ψυχολογία της μητέρας, αλλά και της σχέσης βρέφους – μητέρας. Παρά τις προσπάθειές της να διατηρηθεί ο θηλασμός, συχνές είναι οι περιπτώσεις διακοπής του. Ο/η σύμβουλος θηλασμού και ο ΩΡΛ πρέπει να διορθώσουν αμέσως το πρόβλημα. Δεν είναι σπάνιο να μην συνεχιστεί ο θηλασμός, εάν αργήσει η αποκατάσταση, ακόμη κι αν η μητέρα διατηρήσει τη ροή γάλακτος με άντληση.
  3. Συνηθισμένα θέματα που προκαλούνται αργότερα είναι προβλήματα σωστής άρθρωσης των λέξεων. Στην παιδική ηλικία, λόγω αδυναμίας προφοράς των χειλικών κυρίως συμφώνων, εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, ιδίως του Ρο, του Λάμδα και του Δέλτα.
  4. Δευτερεύοντα προβλήματα είναι η δυσκολία των μεγαλύτερων παιδιών να γλύψουν πχ ένα παγωτό ή ακόμη και να διατηρήσουν καθαρά τα δόντια τους καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαρκώς τη γλώσσα τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η διατομή του κοντού χαλινού με πολλές και διάφορες τεχνικές. Η τεχνική που έχουμε επιλέξει ως ορθότερη στο ιατρείο μας είναι η αφαίρεση με laser CO2, με τοπική μόνο αναισθησία.

Τι επιλέγουμε; Λέιζερ ή ψαλίδι;

Συχνά, οι γονείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την απόφαση να επιλέξουν είτε το Laser είτε την εκτομή με ψαλίδι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά στις επιλογές, ώστε να κάνουμε μια ενημερωμένη επιλογή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού. Καθώς, η γνώση του ευρύτερου ιατρικού τομέα που ασχολείται με τα παιδιά εξακολουθεί να εξελίσσεται γύρω από τις καλύτερες επιλογές της θεραπείας του χαλινού, η υπόθεση ότι όλα τα εργαλεία παρέχουν τα ίδια αποτελέσματα δεν είναι σωστή.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή του εργαλείου είναι:

  • η ηλικία του παιδιού,
  • η χρήση ή όχι γενικής αναισθησίας και ραμμάτων,
  • την τιμή της επέμβασης και το κόστους του εργαλείου.
  • η μέθοδος με την οποία έχει εξειδικευτεί ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Οι δύο κύριες προσεγγίσεις είναι η κοπή με ψαλίδι / νυστέρι ή η αφαίρεση με laser.

Η αφαίρεση του χαλινού με laser CO2 είναι μια διαδικασία εξάτμισης του ιστού με θέρμανση με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό να εξατμίζεται και το υπόλοιπο υφίσταται καύση σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Το σημαντικό όφελος αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης είναι ότι εκμηδενίζεται η αιμορραγία.  Πλεονέκτημα:  δεν απαιτούνται ράμματα και η συντριπτική πλειονότητα των διαδικασιών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όπου χρησιμοποιείται το Laser CO2 στον χαλινό γλώσσας (αλλά και στον χαλινό άνω χείλους) η ενόχληση για το παιδί είναι ανεπαίσθητη και o κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλες επεμβάσεις που γίνονται με το laser στο ιατρείο.

Με το κόψιμο του χαλινού (γίνεται συνήθως με χειρουργικό ψαλίδι), επειδή η περιοχή κάτω από τη γλώσσα βρίθει αγγείων, προκαλείται πάντα αιμορραγία καθώς δεν υπάρχει καυτηριασμός ή πήξη. Δεν είναι συνήθως σπουδαία η αιμορραγία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που θα απαιτηθούν ράμματα ή ηλεκτροχειρουργικές επεμβάσεις για τη διακοπή της.

Σε όσες μελέτες συνέκριναν το laser με το ψαλίδι, το πρώτο υπερέχει και στον πόνο και στον έλεγχο της αιμορραγίας. Επίσης, δεν συνθλίβει ούτε βλάπτει τους ιστούς που εκτέμνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη φλεγμονή στην περιοχή γύρω από την πληγή. Τέλος, έχει αποδειχθεί μικρότερη πιθανότητα (από ότι στο ψαλίδισμα) να ξανακολλήσει ο χαλινός, λόγω μείωσης της παραγωγής ινώδους και ινωδονεκτίνης που μπορούν να συμβάλουν στην επανασύνδεση.

Κι αν επιλέξω το Laser, ποιος τύπος Laser είναι ο καλύτερος;

Το diode laser έχει περισσότερα κοινά με την ηλεκτροχειρουργική παρά με τα laser χωρίς επαφή. Πως ξεχωρίζουμε το laser diode; Η άκρη του πρέπει να είναι καυτή έως 700-1000C για να κοπεί ο ιστός.  Στη συνέχεια, η άκρη αγγίζεται στον ιστό και διαρκεί περίπου 45-60 δευτερόλεπτα ανά συνεδρία, το οποίο σε ένα μωρό που κλαίει μοιάζει με αιωνιότητα. Υπάρχουν πιο ακριβά λέιζερ διοδίου (Xlase) που κόβουν γρηγορότερα, αλλά τα περισσότερα που χρησιμοποιούνται είναι Laser diode. Ωστόσο, έχουν εξαιρετική αιμόσταση (ακόμα καλύτερη από ό, τι τα laser erbium και CO2), καθώς μοιάζει περισσότερο με καυτηρίαση. Η ενέργεια, όμως, πηγαίνει βαθύτερα και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική βλάβη του περιβάλλοντα ιστού.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιήσαμε τους πρώτους μήνες τον τύπο αυτό πριν από τη μετάβαση σε CO2, και ενώ είναι αποτελεσματική, η ταλαιπωρία για τα μωρά ήταν αισθητά μεγαλύτερη. Τηλεφωνικές κλήσεις αργά το βράδυ για μωρά που δεν θέλουν να θηλάσουν, δεν ήταν σπάνια, και αυτά σταμάτησαν μόλις αλλάξαμε στο laser CO2.

Το Laser CO2 ανήκει στα contactless (χωρίς επαφή), που αφαιρούν χωρίς να αγγίζουν, από την αλληλεπίδραση φωτονίου με τον ιστό. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κοπής με Laser και διαρκεί περίπου 5-15 δευτερόλεπτα ανάλογα με το πάχος του ιστού. Συνήθως, η αφαίρεση όταν υπάρχει βραχύς χαλινός γλώσσας είναι 3 δευτερόλεπτα. Έτσι, το CO2 έχει την πιο αποτελεσματική αιμόσταση και εξάτμιση. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί το εργαλείο επιλογής στις ΗΠΑ για όσους κάνουν αυτές τις επεμβάσεις σε τακτική βάση.

Πως διορθώνεται ο χαλινός γλώσσας με Laser CO2 στο ιατρείο.

Πρόκειται για μια επέμβαση απλή, που στο παρελθόν συνοδευόταν συχνά από αιμορραγία. Αυτό, και είναι λογικό, φόβιζε τους γονείς. Τώρα όμως με τα σύγχρονα εργαλεία στη φαρέτρα μας και ειδικά το laser, υπάρχει λύση.

Η διαδικασία ξεκινά με το παιδί πάντα στην αγκαλιά του γονέα, και τοποθέτηση διαλύματος ξυλοκαϊνης και αδρεναλίνης. κάτω από τη γλώσσα του παιδιού  Η γλώσσα συγκρατείται με ειδικό εργαλείο και με τη βοήθεια του laser γίνεται μια κάθετη διατομή στη βάση του χαλινού. Η ιδιαιτερότητα της τεχνικής αυτής είναι πως ταυτόχρονα με τον χαλινό και τα αγγεία καυτηριάζονται και οι νευρικές απολήξεις . Αυτός είναι και ο λόγος που με το λέιζερ το παιδί δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί γίνεται ήπια αιμόσταση με τμήμα βάμβακος με λίγη αραιωμένη αδρεναλίνη. Εάν το παιδί είναι μικρό, συστήνεται ο άμεσος θηλασμός.

Οδηγίες και ασκήσεις μετά την αφαίρεση χαλινού.

Μετά την επέμβαση συστήνεται για 24 ώρες η αποφυγή γευμάτων που περιέχουν αλάτι, λεμόνι ή άλλα όξινα, που μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο.

Επίσης, για αρκετές ημέρες οι γονείς πρέπει να εκτελούν ορισμένες ασκήσεις χαλινού. Ο τρόπος και η συχνότητα που θα τις κάνουν δίδονται γραπτώς και επεξηγηματικώς από τον γιατρό. Φορώντας προστατευτικά γάντια, πρέπει να περνούν τακτικά το δάκτυλό τους, κάτω από τη γλώσσα του παιδιού. Η τελευταία σύσταση γίνεται προς αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων, αν και, όπως είπαμε, οι συμφύσεις με το Laser είναι πολύ σπάνιες.

Η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για βρέφη και νεογνά, όσο και για μεγαλύτερα παιδιά.

Χαλινός γλώσσας πριν και μετά την επέμβαση. Ακολουθούν εικόνες από περιστατικά του ιατρείου μας.

Βραχύς χαλινός γλώσσας

Πολύ κοντός χαλινός γλώσσας

 

Βραχύς χαλινός μετά από αφαίρεση με laser

Το ίδιο βρέφος μετά από την αφαίρεση

 

 

Πως κρατάμε ένα βρέφος για εκτομή χαλινού

Πως κρατάμε ένα βρέφος για αφαίρεση χαλινού

 

Πως φαίνεται ο χαλινός γλώσσας πριν το Laser

Πως φαίνεται ο χαλινός γλώσσας πριν από την αφαίρεση.

 

Εκτομή χαλινού γλώσσας με το laser

Πως κόβεται ο χαλινός γλώσσας με το laser;

 

Πως είναι ο χαλινός γλώσσας μετά την αφαίρεση.

Ο χαλινός γλώσσας μετά την αφαίρεση.

Υπάρχει περίπτωση να έχει το μωρό σας βραχύ χαλινό γλώσσας και χρειάζεται εξέταση από ειδικό;

Καλέστε στη γραμματεία μας στο 2114116011 ή μιλήστε με το γιατρό στο 6937271701.