Ιστορική αναδρομή για την οπισθορινική καταρροή.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Lαennec (ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου) περιέγραψε στο ημερολόγιό του το προσωπικό του βίωμα βήχα συνοδευόμενο από επίμονη οπισθορινική καταρροή και απόχρεμψη. Το 1914 ο Thomson αναφέρει πως η πυώδης ρινοκολπίτιδα μπορεί να προκαλεί επίμονη βρογχόρροια.

Ορισμός: Postnasal Drip Syndrome or Upper Airway Cough Syndrome

Πρόκειται για ροή εκκρίσεων της ρινός και των παραρρινίων στο φάρυγγα. Η διάγνωση βασικά είναι ασαφής, βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και κυρίως την αίσθηση του ασθενούς πως κάτι ρέει στο λαιμό του. Σίγουρα στην ενδοσκόπηση της μύτης θα βρούμε ρινίτιδα, βλεννοπυώδεις εκκρίσεις (ενδεικτικά αλλά όχι διαγνωστικά). Εκτός όμως από οπισθορινική καταρροή μπορεί να κρύβεται μια αλλεργική ρινίτιδα, ολοετής μη αλλεργική, ρινίτιδα οφειλόμενη σε ανατομικές ανωμαλίες, σε φυσικούς ή χημικούς ερεθισμούς, επαγγελματική, φαρμακευτική, της κύησης, ρινοκολπίτιδα (βακτηριακή ή αλλεργική μυκητιασική). Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να συνυπάρχει ή να μιμείται PNDS.

Οπισθορινική καταρροή

Οπισθορινική καταρροή

Προκαλεί η οπισθορινική καταρροή βήχα;

Αιτίες χρόνιου βήχα

Αίτια χρόνιου βήχα

Πολλές μελέτες δείχνουν πως πράγματι προκαλεί βήχα κ μάλιστα χρόνιο βήχα. Όμως, όπως γνωρίζουμε πως η καταρροή είναι πολύ συχνό σύμπτωμα, υπάρχει έλλειψη αντικειμενικής εξέτασης, τα συμπτώματα και σημεία είναι αβληχρά. Γενικά, καταλήγουμε πως η παθοφυσιολογία της οπισθορινικής καταρροής δεν προκαλεί ξεκάθαρα χρόνιο βήχα και ο βήχας μπορεί να σχετίζεται με υπερευαισθησία της αναπνευστικής οδού περισσότερο, παρά με πραγματικό ερεθισμό από τις φλεγμονώδεις εκκρίσεις.

Θεραπεία για την οπισθορινική καταρροή.

  • Αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά.
  • Επέμβαση στις κόγχες; Η οπισθορινική καταρροή μπορεί να προκληθεί και μόνο από υπερτροφία κογχών εξαιτίας χρόνιας ρινίτιδος. Η επέμβαση γενικά βελτιώνει τα συμπτώματα, όπως έδειξε μια μελέτη (Factors affecting outcome of inferior turbinate mucotomy in treatment of postnasal drip syndrome. Am J Rhinol Allergy. 2010 Nov-Dec; Zagólski O. Medical Center Medicina. Dunin-Wasowicza, Kraków, Poland). Όλα βέβαια εξαρτώνται από την αιτιολογία!!!
  • Ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση παραρρινίων? Μια πρόσφατη μελέτη το αποδεικνύει. (Lin Chung. Clinical analysis for 56 cases of postnasal drip syndrome Chen A, Zhao Y, Wang Y. Department of Rhinology, the First Affiliated Hospital of Zhengzhou University, Zhengzhou, China.)
  • Φάρμακα PPI, δηλαδή γαστροπροστασία? Αποδεικνύεται πιθανό όφελος των PPI στην ελάττωση της συχνότητας οπισθορινικής καταρροής, το βράγχος φωνής και το χρόνιο βήχα.

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.    Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:   2114116011