Τι είναι ο χοανοπολύποδας ή αντροχοανικός πολύποδας;
Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο χοανοπολύποδας έχει κλινική διάγνωση ενώ η επιβεβαίωση τίθεται ιστοπαθολογικά (βιοψία). Ο κλασικός χοανοπολύποδας προκαλεί μονόπλευρη ρινική απόφραξη, και είναι μια ομαλή πολυποειδής μάζα που προέρχεται από το ιγμόρειο, και εκτείνεται στη ρινική χοάνη, τον ρινοφάρυγγα και τελικά στη στοματική κοιλότητα.
Σπάνια, ένας χοανοπολύποδας μπορεί να εμφανιστεί ως μια ερυθρή υπερ αγγειακή μάζα, ενώ ακόμη πιο σπάνια έχουν αναφερθεί αμφοτερόπλευροι χοανοπολύποδες. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια, δυσφαγία και αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Ακολουθεί εικόνα αντροχοανικού πολύποδα αριστερής ρινικής θαλάμης.
Τι εξετάσεις χρειάζονται;
Η απεικόνιση βοηθά στον αποκλεισμό άλλης διάγνωσης αλλά και την προετοιμασία για την αφαίρεση του χοανοπολύποδα.
Τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας (CT) είναι μια ομοιογενής αδιαφανής, μη ενισχυόμενη από σκιαγραφικό, βλάβη στο ιγμόρειο. Επεκτείνεται μέσω ενός διευρυμένου στομίου, έως τη ρινική χοάνη και το ρινοφάρυγγα, χωρίς ενδείξεις καταστροφής των οστών.
Δεν υπάρχουν παθογνωμονικά σημάδια στη μαγνητική τομογραφία, αλλά συχνά εμφανίζονται ως αύξηση σήματος στην Τ1 και ελάττωση στην Τ2 με περιφερειακή ενίσχυση στο κυστικό τοίχωμα όταν χορηγείται ενδοφλέβια σκιαγραφικό.
Η βιοψία μετά από την αφαίρεση θα οριστικοποιήσει τη διάγνωση.
Πως δημιουργείται ο χοανοπολύποδας;
Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένη θεωρία σχετικά με την παθολογία του χοανοπολύποδα, αν και είναι αποδεκτό ότι θα μπορούσε να προκύψει από μια κύστη στο ιγμόρειο. Η κύστη εκ κατακρατήσεως είναι ένας κοινός καλοήθης όγκος του ιγμορείου, που υπάρχει στο 8-10% του πληθυσμού. Έχει προταθεί ότι σχηματίζονται μετά από απόφραξη κάποιου βλεννογόνου αδένα ως αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής.
Το 2009 ο Frosini, et al. έθεσε την υπόθεση ότι χρόνιοι φλεγμονώδεις παράγοντες, αλλεργικοί ή μολυσματικοί, προκαλούν την ανάπτυξη μιας κύστης που κλείνει μερικώς το επικουρικό αλλά και το κύριο στόμιο του ιγμορείου, προκαλώντας ένα μηχανισμό τύπου βαλβίδας. Επιτρέποντας την είσοδο αέρα στο ιγμόρειο, δημιουργεί μια πτώση πίεσης κάθετα στο τοίχωμα της δομής, μπλοκάροντας το στόμιο. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της πίεσης που αναγκάζει την κύστη να εξέλθει έξω από το γναθιαίο άντρο, επιτρέποντας το σχηματισμό χοανοπολύποδα.
Ένας άλλος προτεινόμενος μηχανισμός για το σχηματισμό της κύστης είναι ότι η λεμφική απόφραξη, πρωτογενής ή δευτερογενής από χρόνια ιγμορίτιδα.
Έχει προταθεί μια σχέση μεταξύ του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) και του χοανοπολύποδα. Μια γερμανική μελέτη 257 δειγμάτων ιστού (166 πολύποδες μύτης NP, 39 χοανοπολύποδες ACP και 52 ρινικές κόγχες ως μάρτυρες) διαπίστωσε ότι η παρουσία HPV-DNA ανιχνεύτηκε σε ποσοστό 15,1% σε NP , 53,8% σε ACP και 5,8% στην ομάδα ελέγχου, αν και με στατιστική διαφορά, η παρουσία στον χοανοπολύποδα περιορίστηκε στο επιθήλιο, με χαμηλές μεταγραφικές πρωτεΐνες. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι υπάρχει συσχέτιση, αλλά όχι πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον HPV ως αιτιολογικό παράγοντα.
Χοανοπολύποδας, πως θεραπεύεται;
Η αφαίρεση ενός χοανοπολύποδα γίνεται με την λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των κόλπων (FESS). Ταυτόχρονα, γίνεται και η θεραπεία του αποφραγμένου κόλπου, μια ασφαλής διαδικασία με σχετικά μικρές επιπλοκές, όπως συμφύσεις ή ρινορραγία.
Οι εξωτερικές προσπελάσεις, όπως η επέμβαση Caldwell-Luc (CWL), αντιστοιχούν σε παλιότερες πρακτικές και έχουν εγκαταληφθεί, ή έχουν παραμείνει μόνο για συνδυασμό με την FESS. Οι υποτροπές μετά την επέμβαση δεν είναι μικρές, γι αυτό θα πρέπει κατά την ενδοσκοπική αφαίρεση να καθαριστεί επιμελώς όλο το σημείο από το οποίο εξορμάται.
Στα παιδιά, οι υποτροπές της συνδυασμένης προσέγγισης ήταν 0%, ενώ μόνο με την FESS ήταν 17,7% . Μόνη της η Caldwell – Luc είχε ποσοστό υποτροπής 9,1%, το οποίο δεν είναι στατιστικά σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα.
Ακολουθεί εικόνα από αφαίρεση αντροχοανικού πολύποδα σε περιστατικό μας.
Καλέστε μας στο 211411 6011 για εξέταση
- εάν έχει βρεθεί χοανοπολύποδας / αντροχοανικός πολύποδας τυχαία σε αξονική τομογραφία
- εάν έχει πλήρη απόφραξη ένα από τα δύο ρουθούνια σας
- εάν η απόφραξη αυτή είναι περισσότερο έκδηλη στην εκπνοή.
ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEBORL Ωτορινολαρυγγολόγος
Αναπλ. Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Νοσοκομείου Ιασώ