Ζάλη και απώλεια ακοής μετά από έκρηξη κροτίδας

Τι πρέπει να ξέρεις

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι θα καούν από πυροτεχνήματα ή κροτίδες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακοή μπορεί εξίσου να κινδυνεύει. Απλά μία κ μόνο έκθεση σε πυροτεχνήματα, κοντά στα αυτιά ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη με ισόβιες επιπτώσεις. Η έκθεση στο θόρυβο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας ακοής. Ο δυνατός θόρυβος καταστρέφει τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία του εσωτερικού αυτιού. Μόλις αυτά τα τριχωτά κύτταρα καταστραφούν, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία βέβαιη θεραπεία για την επισκευή τους. Αυτή η βλάβη οδηγεί συχνά σε μόνιμη απώλεια ακοής και εμβοές.

Σύμφωνα με την American Speech-Language Hearing Association, οι ήχοι πιο δυνατοί από 85 ντεσιμπέλ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια ακοής, είτε πρόκειται για μια μόνο δυνατή έκρηξη είτε για παρατεταμένη έκθεση. Οι κροτίδες κ τα πυροτεχνήματα μπορούν να παράγουν μια ένταση ήχου που κυμαίνεται από 150-175 ντεσιμπέλ. Τα δυνατά πυροτεχνήματα θα μπορούσαν να βλάψουν μόνιμα την ακοή σας σε μια στιγμή. Τα παιδιά έχουν επίσης μικρότερους ακουστικούς πόρους από τους ενήλικες, γεγονός που κάνει τον ήχο πολύ πιο δυνατό και πιο επικίνδυνο για τα αυτιά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την ακοή σας:

Ο ήχος πυροτεχνημάτων θα είναι πιο αθόρυβος και θα προκαλέσει λιγότερη ζημιά, όσο πιο μακριά βρίσκεστε από την έκρηξη. Προσπαθήστε να καθίσετε όσο πιο μακριά μπορείτε από την πηγή ήχου, ενώ μπορείτε να απολαμβάνετε την επίδειξη πυροτεχνημάτων. Φοράτε ωτοασπίδες για να προστατεύσετε την ακοή σας ενώ παρακολουθείτε πυροτεχνήματα. Οι ωτοασπίδες μπορούν να αγοραστούν στα περισσότερα φαρμακεία ή φαρμακεία και οι ωτοασπίδες είναι διαθέσιμες σε καταστήματα αθλητικών καλών ειδών ή στο διαδίκτυο.

Μπορεί κάποιος να πάθει ζάλη και απώλεια ακοής μετά από έκρηξη κροτίδας:

Προφανώς, το σύμβαμα είναι πολύ συχνό, ακόμη κ σε ανθρώπους που δεν έρχονται συχνά σε τέτοια έκθεση. Το προφανές έγκειται στο οτι η ένταση μιας έκρηξης μπορεί ίσως να διοχετευθεί σε πολλές δομές του αυτιού. Οι δομές αυτές είναι ο τυμπανικός υμένας (που ίσως προκαλέσει διάτρηση τυμπάνου), τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία (που ίσως προκαλέσει βαρηκοΐα – απώλεια της ακοής) και το λαβύρινθο (με αποτέλεσμα οξεία έναρξη ζάλης).

Σύμφωνα με τους Maassen M et al., αυτός ο τύπος θορύβου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αυτί για τους ακόλουθους λόγους:

• Η έκθεση σε οξύ μεγάλο θόρυβο παρουσιάζει υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε συνεχή θόρυβο.

• Η υποκειμενική ένταση του θορύβου, λόγω της μικρής διάρκειάς του, δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο αιχμής.

• Στις δραστηριότητες όπως η ρίψη μιας κροτίδας, σχεδόν δεν δίνεται προσοχή στις πιθανές βλαβερές συνέπειες που προκαλεί μια τέτοια έκθεση, καθώς αυτοί οι θόρυβοι συνδέονται με μια θετική εμπειρία όπως η χαρά και η ομορφιά που παράγεται από την έκρηξη πυροτεχνημάτων.

Ποιές συχνότητες επηρεάζονται περισσότεροι?

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ποιές συχνότητες επηρεάζονται συχνότερα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μελέτη πάνω σε 53 παιδιά μετά από ακουστικό τραυματισμό.  Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας ακοής (>70%) ήταν νευροαισθητήρια βαρηκοΐα υψηλής συχνότητας, ενώ μόνο εννέα από τα 67 τραυματισμένα αυτιά είχαν νευροαισθητήρια απώλεια ακοής μέσης συχνότητας. Επτά παιδιά υπέστησαν μια τραυματική διάτρηση του τυμπάνου του αυτιού. Ζάλη ή εμβοές αναφέρθηκαν από είκοσι παιδιά, με παθολογικά ευρήματα  σε τέσσερα από αυτά. Αυτή η εργασία τονίζει ξανά την πιθανότητα βλάβης του εσωτερικού αυτιού στα παιδιά από την έκθεση σε θορυβώδη παιχνίδια κ κροτίδες.