Τι είναι τα σωληνάκια στα αυτιά;

Πρόκειται για μικρούς σωληνίσκους από πλαστικό υλικό που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην τυμπανική μεμβράνη μετά από μυριγγοτομή. Η επέμβαση αυτή γίνεται κατεξοχήν για υγρό στο αυτί (αλλιώς εκκριτική ωτίτιδα). Το πρώτο βήμα είναι η μυριγγοτομή και το δεύτερο να τοποθετήσουμε τα σωληνάκια στα αυτιά.

Σωληνίσκοι αερισμού

Σωληνάκια στα αυτιά

Πως γίνεται η διαδικασία;

Η επέμβαση που γίνεται για την εισαγωγή αυτών των σωληνίσκων αερισμού όπως λέγονται, ονομάζεται μυριγγοτομή. Μια μικρή τομή γίνεται στην τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο) και το υγρό που υπάρχει στο αυτί αναρροφάται. Τα σωληνάκια τοποθετούνται στη συνέχεια στην τρύπα για να την κρατήσουν ανοιχτή. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να φτάσει στο μέσο αυτί. Η διαδικασία είναι γρήγορη, συνήθως διαρκεί μόνο 15 λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται να γίνει μαζί στην ίδια επέμβαση αφαίρεση του αδενοειδούς ιστού (κρεατάκια) σε περίπτωση επανεμφάνισης υγρού του μέσου αυτιού. Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει σε παιδιά 3 ετών και άνω και λαμβάνεται υπόψη όταν απαιτείται επαναλαμβανόμενη εισαγωγή σωληνίσκων.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Ενώ για τα μικρά παιδιά συστήνεται γενικά γενική αναισθησία, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να ανεχτούν τη διαδικασία χωρίς αυτήν. Έτσι σε ενήλικες, μπορεί να τοποθετηθούν με μόνο τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Εννοείται πως εάν δεν μπορεί ο ασθενής να ανεχτεί καλά την επέμβαση, η γενική αναισθησία είναι μονόδρομος.

Μετά την επέμβαση

Μετά τη διαδικασία,  συνταγογραφούνται σταγόνες αυτιών για μερικές ημέρες. Δεν απαιτείται χρόνος για να επανέλθει η ακοή και η αποκατάσταση είναι άμεση. Συστήνεται γενικώς να προφυλάσσουμε τα αυτιά από το νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό γίνεται τοποθετώντας βαμβάκι που έχει εμποτιστεί με ελαιόλαδο. Τα σωληνάκια στα αυτιά συχνά παραμένουν στη θέση τους για αρκετούς μήνες και σταδιακά θα βγουν μόνοι τους ,καθώς το τύμπανο του αυτιού θεραπεύεται. Είναι σημαντικό να ακούσετε τις συγκεκριμένες οδηγίες αποκατάστασης του γιατρού ΩΡΛ σας για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.

Εάν έχετε διαγνωσθεί με υγρό στο αυτί και πιστεύετε ότι μπορεί να χρειάζεστε σωληνάκια στα αυτιά, επικοινωνήστε σήμερα με τον ΩΡΛ ιατρό. Θα χαρούμε να κλείσουμε ραντεβού για εσάς.

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011