Είναι πιο συχνή η ωτίτιδα το καλοκαίρι;

Φαίνεται πως πράγματι είναι συχνότερη από το χειμώνα, και αυτό πιθανόν γίνεται για 3 λόγους:

  • λόγω αυξημένης υγρασίας,
  • λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας,
  • καθώς και εξαιτίας της αυξημένης ενασχόλησης με τα θαλάσσια σπορ.

Σε γενικές γραμμές, οι λοιμώξεις του αυτιού είναι ο δεύτερος πιο κοινός λόγος επίσκεψης στον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, στον παιδίατρο αλλά και τον ΩΡΛ.

Τύποι μολύνσεων στο αυτί

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λοιμώξεων του αυτιού.

  1. Η οξεία μέση ωτίτιδα: Οι χειμερινές λοιμώξεις σχετίζονται συνήθως με ιούς και σχετίζονται με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού από κρυολόγημα ή γρίπη. Η λοίμωξη εγκαθίσταται στο μέσο αυτί καθώς το υγρό υποχωρεί προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα. Αυτός ο τύπος λοίμωξης του αυτιού είναι γνωστός ως μέση ωτίτιδα.
  2. Η εξωτερική ωτίτιδα: Οι μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του αυτιού εμφανίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ιατρικά γνωστές ως εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται από νερό και υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο και είναι συνήθως γνωστή ως «αυτί κολυμβητή». Όταν το αυτί παραμένει υγρό, γίνεται έδαφος αναπαραγωγής για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι και ενήλικες επισκέπτονται τον γιατρό κάθε χρόνο για λοιμώξεις του αυτιού και φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά από τους ενήλικες. Ωστόσο, οι ενήλικες που περνούν πολύ χρόνο στο νερό, όπως οι κολυμβητές, είναι πιο ευαίσθητοι, επειδή το αυτί δεν έχει αρκετό χρόνο για να στεγνώσει.

Κύριες αιτίες για ωτίτιδα το καλοκαίρι.

Το ευαίσθητο δέρμα και η επιδερμίδα που περιβάλλει το εσωτερικό των αυτιών μας μπορεί εύκολα να καταστραφεί ή να τραυματιστεί οδηγώντας σε λοιμώξεις.

Μερικοί λόγοι μπορεί να είναι οι ακόλουθες πρακτικές που ακολουθούμε συχνότερα το καλοκαίρι:

  • Δεν στεγνώνουμε αρκετά καλά τα αυτιά μετά το κολύμπι
  • Φοράμε ακουστικά
  • Χρησιμοποιούμε περισσότερο μπατονέτες
  • Ξύνουμε περισσότερο τα αυτιά, κυρίως λόγω υγρασίας
  • Όσοι φορούν ακουστικά βαρηκοΐας και έχουν δερματικές αλλεργίες λόγω υγρασίας και θερμότητας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων στο αυτί.
  • Λουζόμαστε συχνότερα. Προσέξετε ότι τα περισσότερα προϊόντα μαλλιών, όπως σαμπουάν δεν είναι κατάλληλα να παραμένουν μέσα στα αυτιά.

Συμπτώματα και θεραπεία για καλοκαιρινές ωτίτιδες.

Πως υποψιαζόμαστε μια οξεία μέση ωτίτιδα:

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να εκδηλώσουν τι αισθάνονται και τι νιώθουν. Εάν παρατηρήσετε ότι το μικρό παιδί σας πιάνει στα αυτιά του, κλαίει και είναι πιο ευερέθιστο από το κανονικό, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ωτίτιδας. Η εκδήλωση πυρετού είναι ένα άλλο σημάδι λοίμωξης στο αυτί. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε τις μακροχρόνιες συστάσεις θεραπείας. Αντί να συνταγογραφούμε αμέσως αντιβιοτικά, ακολουθούμε μια προσέγγιση «Watchful Waiting».

Θεραπεία για οξεία μέση ωτίτιδα:

Οι παιδο ΩΡΛ ιδιαίτερα χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά λιγότερο συχνά. Εκτός από τις δυσάρεστες παρενέργειές τους, αγωνιούμε για την αντοχή στα αντιβιοτικά. Υπάρχει δηλαδή φόβος ότι με την αυξημένη συνταγογράφηση αντιμικροβιακών παραγόντων τα βακτήρια γίνονται περισσότερο ανθεκτικά. Συνήθως, συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε λίγο αναλγητικό και σταγόνες αυτιού για τον πόνο και να περιμένετε 48 ώρες για να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση, βλέπουμε ξανά το παιδί για περαιτέρω θεραπεία.

Συμπτώματα εξωτερικής ωτίτιδας:

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, κυρίως όταν ο ασθενής πιάνει το αυτί του. Ερυθρότητα του έξω ακουστικού πόρου, φαγούρα, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος και βουητό ή αίσθηση πως το αυτί είναι μπουκωμένο είναι πολύ συχνά συμπτώματα. Σηπτικά σημεία όπως πυρετός είναι πιο σπάνια.

Θεραπεία στην εξωτερική ωτίτιδα:

Κυρίως ακολουθούνται 3 κανόνες θεραπείας.

1. Καλό καθάρισμα του αυτιού από τον ΩΡΛ.

2. Σύσταση για αποφυγή διαβροχής του αυτιού με νερό, τόσο στο κολύμπι όσο και στο ντους.

3. Χορήγηση ειδικών σταγόνων τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα για 7 ημέρες. Πολύ σπάνια απαιτείται χορήγηση αντιβίωσης και αυτό συνήθως σε διαβητικούς ασθενείς.

Πρόληψη των λοιμώξεων του καλοκαιριού στο αυτί

  • Αφιερώστε επιπλέον χρόνο για να στεγνώσετε τα αυτιά σας αλλά και του βρέφους σας. Αυτό συστήνεται πάντα μετά από επαφή των αυτιών με το νερό στη θάλασσα, στην πισίνα, ακόμα και μετά το μπάνιο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μικρό παιδί ή ο έφηβος γέρνει το κεφάλι του και στεγνώνει καλά τα αυτιά του αφού βγεί από μια πισίνα ή τη θάλασσα.
  • Φορέστε ωτοασπίδες για να προστατεύσετε τα αυτιά στο νερό.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών στη χαμηλότερη ρύθμιση για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη υγρασία.
  • Με προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού στο νερό χωρίς να κινδυνεύετε από ωτίτιδα το καλοκαίρι.
  • Επικοινωνήστε με τον ΩΡΛ σας σήμερα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους πρόληψης λοιμώξεων του αυτιού αυτό το καλοκαίρι!

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011