Τι είναι η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου;
Μία κύστη θυρεογλωσσικού πόρου δημιουργείται όταν ο θυρεοειδής αδένας κατά το σχηματισμό του στην ενδομήτρια ζωή αφήνει κύτταρα πίσω στη διαδρομή του. Η διαδρομή αυτή είναι από την αρχέγονη θέση του (στο πίσω μέρος της γλώσσας) προς τον τράχηλο. Αυτά τα κύτταρα μπορεί να δημιουργήσουν κύστες.
Η κύστη είναι συγγενής, που σημαίνει ότι είναι παρούσα στον τράχηλο από τη στιγμή της γέννησης. Σε μερικές περιπτώσεις, οι κύστες είναι τόσο μικρές, ώστε δε δημιουργούν προβλήματα. Μεγαλύτερες κύστες όμως, μπορούν να παρεμποδίσουν την αναπνοή και την κατάποση και πρέπει να αφαιρεθούν.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κύστης θυρεογλωσσικού πόρου;
Το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η παρουσία ενός όγκου στο μέσο τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του τραχήλου, ανάμεσα από το μήλο του Αδάμ και τον πώγωνα. Ο όγκος συνήθως μετακινείται κατά την κατάποση στον κάθετο άξονα ή κατά το βγάλσιμο της γλώσσας από τη στοματική κοιλότητα. Ο όγκος μπορεί να μην είναι εμφανής έως και μερικά χρόνια μετά τη γέννηση. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να μην παρατηρήσουμε τον όγκο ή γενικά την παρουσία της κύστης, έως ότου αυτή κάνει μια φλεγμονή και προκληθεί οίδημά της.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν.
- Βραχνάδα (βράγχος φωνής κατά την ομιλία).
- Πρόβλημα στην αναπνοή και την κατάποση.
- Αυτόματη διάνοιξη της κύστης, με παροχέτευση υγρού προς το δέρμα.
- Ευαισθησία και πόνος κοντά στην περιοχή της κύστης.
- Ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή της κύστης.
Τα δύο τελευταία συμπτώματα συμβαίνουν μόνο σε φλεγμονή της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Πολλές φορές ένας έμπειρος ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου με απλή επισκόπηση και ψηλάφηση του τραχήλου του παιδιού. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί μια κύστη, μπορεί να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο. Με εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να μετρηθεί η TSH του ασθενούς, που υποδεικνύει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής.
Ο έλεγχος που απαιτείται είναι.
- Υπέρηχος τραχήλου. Αυτός ο έλεγχος γίνεται με πολύ απλό, ανώδυνο πόνο και χαμηλό κόστος, αλλά εξαρτάται από την εμπειρία του εκάστοτε ακτινολόγου.
- Αξονική.
- Μαγνητική τομογραφία.
- Η τελική διάγνωση, εάν υπάρχει διαγνωστικό πρόβλημα τίθεται με την FNA. Αυτή είναι μια τεχνική που με παρακέντηση του όγκου λαμβάνονται κύτταρα τα οποία εξετάζει ειδικός κυτταρολόγος.
Στην παρακάτω εικόνα αναδεικνύεται η χρησιμότητα ακριβώς της απεικόνισης σε μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου. Η κύστη φαίνεται με το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα σε αυτήν την εικόνα, κάτω ακριβώς από τη γλώσσα της ασθενούς.
Πως προκαλείται η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου;
Φυσιολογικά, η εμβρυολογική ανάπτυξη του θυρεοειδούς άρχεται από το έδαφος της γλώσσας και ταξιδεύει δια μέσου του θυρεογλωσσικού πόρου, για να λάβει την τελική του θέση στον τράχηλο. Αυτός ο πόρος εξαφανίζεται πριν τη γέννηση. Όταν δεν εξαφανιστεί εντελώς, τα κύτταρα από τον εναπομείναντα πόρο, μπορεί να αφήσουν ανοίγματα, τα οποία γεμίζουν με πύον, υγρό ή και αέριο. Τελικώς αυτοί οι θύλακες, που είναι γεμάτοι με υγρό, μπορεί να προκαλέσουν κύστη.
Πως θεραπεύεται μια τέτοια κύστη;
Πως γίνεται ακριβώς η επέμβαση και σε ποιες περιπτώσεις;
Εάν η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου έχει υποστεί μία βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, ο παιδο ΩΡΛ θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η τελική όμως θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.
Ο παιδοΩΡΛ μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση της κύστης, ειδικά αν αυτή κάνει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή αν προκαλεί συμπτώματα δυσχέρειας της αναπνοής ή κατάποσης. Ο τύπος αυτός του χειρουργείου λέγεται επέμβαση Sistrunk.
Η επέμβαση γίνεται ως εξής.
- Χορηγείται ολική αναισθησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
- Γίνεται μικρή τομή στο πρόσθιο μέρος του τραχήλου, ώστε να ανευρεθεί η κύστη.
- Αφαίρεση του ιστού της κύστης από τον τράχηλο.
- Αφαίρεση μικρού τμήματος (10 έως 15 mm) από το μέσον τμήμα του υοειδούς οστού, το οποίο είναι ένα οστό πάνω από το μήλο του Αδάμ, πεταλοειδούς σχήματος.
- Συρραφή των μυών και των ιστών, γύρω από το υοειδές οστό και των περιοχών που έχουν διανοιχτεί κατά την επέμβαση.
- Πλαστική αποκατάσταση της τομής του δέρματος.
Η επέμβαση διαρκεί 1 ώρα περίπου. Απαιτείται για την ασφάλεια του παιδιού μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, που γίνεται η επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ακολουθείστε όλες τις οδηγίες που σας δίνει ο παιδο ΩΡΛ σας, για την περιποίηση του τραύματος.
Μετά την επέμβαση
- Οι δύο μικροί επίδεσμοι απομακρύνονται σε συνήθως μία έως δύο ημέρες.
- Καθυστέρηση της στοματικής διατροφής με διαυγή υγρά 48 ώρες μετεγχειρητικά (εάν έχει επέλθει είσοδος στο φάρυγγα κατά την επέμβαση).
- Παρακολούθηση στενά του αεραγωγού (της αναπνοής) μετεγχειρητικά.
- Τοπική φροντίδα της πληγής.
- Αφαίρεση ραμμάτων περίπου στις 7 ημέρες.
- Έλεγχος της ιστολογικής διάγνωσης δηλαδή της βιοψίας, για να εξασφαλίσουμε τον καλοήθη χαρακτήρα σε μια κύστη θυρεογλωσσικού πόρου.
- Παρακολούθηση για υποθυρεοειδισμό. Ίσως χρειαστεί βέβαια να στείλουμε εξετάσεις για θυρεοειδικές ορμόνες.
- Θα χρειαστούν επίσης 7 ημέρες αποχής από τις σχολικές δραστηριότητες όταν είναι παιδί και από την εργασία όταν είναι ενήλικας.
- Συστήνεται επανέλεγχος στο ιατρείο μετά από 7 και από 10 ημέρες.