Αγκάθι από ψάρι στο λαιμό – Πως μπορείτε να το βγάλετε;

Η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που μπορεί κάποιος να καταπιεί κατά λάθος ένα αγκάθι από ψάρι και να του σταθεί στο λαιμό είναι πάρα πολύ συχνή. Τα κόκαλα των ψαριών πολλές φορές είναι μικροσκοπικά και μπορεί εύκολα να τα χάσετε κατά την προετοιμασία του ψαριού ή κατά το μάσημα. Έχουν αιχμηρές άκρες και περίεργα σχήματα που τα καθιστούν πιο πιθανό από άλλα τρόφιμα να κολλήσουν στο λαιμό. Εάν ένα αγκάθι από ψάρι κολλήσει στο λαιμό σας, μπορεί να είναι επώδυνο και τρομακτικό. Ευτυχώς, αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που υπάρχουν καθιερωμένες συμβουλές και κόλπα για να γλιτώσουμε από τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Αγκάθι από ψάρι -ψαροκόκκαλο στο λαιμό

Αγκάθι από ψάρι

Πώς το αισθάνεται κανείς;

Εάν έχετε ένα ψαροκόκκαλο κολλημένο πιθανότατα θα το νιώσετε. Συνήθως, υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • τσίμπημα στο λαιμό κατά την κατάποση ή και χωρίς να καταπίνετε
 • οξύς πόνος στο λαιμό
 • ευαισθησία ή βήχας
 • δυσκολία στην κατάποση ή επώδυνη κατάποση
 • φτύσιμο αίματος
Ποια ψάρια έχουν κόκκαλα που μένουν πιο εύκολα στο λαιμό;

Μερικά ψάρια έχουν πιο περίπλοκα σκελετικά συστήματα από άλλα και είναι πιο δύσκολο να ξεκοκκαλωθούν. Γενικά, τα ολόκληρα ψητά ψάρια είναι τα πιο επικίνδυνα, ενώ τα τηγανισμένα συνήθως είναι πιο απίθανο να έχουν κόκκαλα που θα αγκιστρωθούν στο λαιμό.

Μερικά ψάρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτήν την κατάσταση όπως:

 • Γόπα
 • Κολιός
 • Τσιπούρα
 • Λούτσος
 • Σολομός

Πώς να αφαιρέσετε ένα κόκαλο ψαριού από το λαιμό σας

Η κατάποση ενός κόκαλου ψαριού είναι σπάνια επείγουσα ανάγκη, επομένως μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μερικές λύσεις πριν πάτε στο γιατρό σας.

 1. Marshmallows

Μπορεί να μοιάζει παράξενο, αλλά ένα μεγάλο ζαχαρωτό marshmallow μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να βγει το κόκκαλο από το λαιμό σας.

Μασήστε το τόσο ώστε να είναι μαλακό και μετά καταπιείτε το με μια μεγάλη γουλιά. Η κολλώδης, ζαχαρώδης ουσία αρπάζει το οστό και το μεταφέρει στο στομάχι σας.

 1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό λιπαντικό. Εάν έχετε αγκάθι από ψάρι κολλημένο στο λαιμό σας, δοκιμάστε να καταπιείτε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Η επικάλυψη του αγκαθιού και του βλεννογόνου του φάρυγγα σάς διευκολύνει να το καταπιείτε ή να το βήξετε.

 1. Βήχας

Τα περισσότερα αγκάθια ψαριών κολλάνε ακριβώς στο πίσω μέρος του λαιμού σας, γύρω από τις αμυγδαλές σας. Ένας δυνατός βήχας μπορεί να είναι αρκετός για να σας απαλλάξει από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση.

 1. Μπανάνες

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι μπανάνες κολλάνε πάνω στα αγκάθια και τα τραβούν προς τα κάτω στο στομάχι σας.

Πάρτε μια μεγάλη μπουκιά από μια μπανάνα και κρατήστε την στο στόμα σας για τουλάχιστον ένα λεπτό. Αυτό θα της δώσει την ευκαιρία να απορροφήσει λίγο σάλιο. Στη συνέχεια, καταπιείτε την με μια μεγάλη γουλιά.

 1. Ψωμί και νερό

Το ψωμί βουτηγμένο σε νερό είναι ένα κλασικό κόλπο για να βγάλετε το φαγητό από το λαιμό σας.

Μουλιάστε ένα κομμάτι ψωμί σε νερό για περίπου ένα λεπτό, μετά πάρτε μια μεγάλη μπουκιά και καταπιείτε την ολόκληρη. Αυτή η μέθοδος είναι και η πιο διαδεδομένη κατά τους γονείς ή τους παππούδες μας.

 1. Σόδα ή CocaCola

Για χρόνια, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα ανθρακούχα ποτά για να θεραπεύσουν ασθενείς που έχει κολλήσει φαγητό στο λαιμό τους.

Όταν η σόδα θα εισέλθει στο στομάχι σας, απελευθερώνει αέρια. Αυτά τα αέρια βοηθούν στην αποσύνθεση του οστού και στη δημιουργία πίεσης ώστε να απομακρυνθεί.

 1. Ξύδι

Το ξύδι είναι πολύ όξινο. Η κατανάλωση ξιδιού (1 κουταλιά της σούπας κατευθείαν) μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των οστών του ψαριού, καθιστώντας το πιο μαλακό και πιο εύκολο στην κατάποση. Το μηλόξυδο είναι μια καλή επιλογή που δεν έχει πολύ άσχημη γεύση, ειδικά με μέλι.

 1. Ψωμί και φυστικοβούτυρο

Το ψωμί καλυμμένο με φυστικοβούτυρο λειτουργεί για να αρπάξει το κόκκαλο του ψαριού και να το σπρώξει προς τα κάτω στο στομάχι.

Πάρτε μια μεγάλη μπουκιά ψωμί και φυστικοβούτυρο και αφήστε το να μαζέψει υγρασία στο στόμα σας πριν το καταπιείτε με μια μεγάλη γουλιά. Φροντίστε να έχετε άφθονο νερό κοντά.

Επίσης, επιλογή είναι:

 1. Μπορείτε να μην Μην κάνετε τίποτε!!!

Συχνά, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι υπάρχει ένα κόκαλο ψαριού κολλημένο στο λαιμό τους, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα εκεί.

Τα κόκκαλα των ψαριών είναι πολύ αιχμηρά και χαράζουν το πίσω μέρος του λαιμού σας όταν τα καταπίνετε. Μερικές φορές νιώθετε μόνο την γρατσουνιά και το ίδιο το οστό έχει περάσει στο στομάχι σας.

Υποθέτοντας ότι η αναπνοή σας δεν επηρεάζεται, μπορεί εάν θέλετε να δώσετε λίγο χρόνο. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός σας είναι καθαρός πριν πάτε για ύπνο. Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, πηγαίνετε αμέσως στα Επείγοντα.

Πότε να δείτε γιατρό

Μερικές φορές ένα κόκαλο ψαριού δεν βγαίνει από μόνο του. Σε αυτή την περίπτωση, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν το αγκάθι από ψάρι έχει κολλήσει στον οισοφάγο σας ή αλλού στο πεπτικό σας σύστημα, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει ρήξη στον οισοφάγο σας, απόστημα και σε σπάνιες περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τηλεφωνήστε στο γιατρό σας εάν ο πόνος σας είναι έντονος ή τέτοιος που δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει:

 • πόνος στο στήθος
 • οίδημα
 • πρήξιμο
 • υπερβολικό σάλιο
 • αδυναμία κατάποσης

Τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός

Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας ένα κόκαλο ψαριού, ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να το αφαιρέσει εύκολα.

Εάν δεν μπορεί ένας ΩΡΛ να δεί με το φακό από μπροστά (στο φάρυγγά σας) το κόκκαλο του ψαριού στο πίσω μέρος του λαιμού σας, πιθανότατα θα χρειαστεί ενδοσκόπηση. Η ενδοσκόπηση γίνεται με ένα μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα με μια μικρή κάμερα στο άκρο. Ο ΩΡΛ σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να δει το κόκκαλο του ψαριού ή και να το σπρώξει προς τα κάτω στο στομάχι σας. Επίσης, μπορεί βλέποντάς το με το ενδοσκόπιο να το αφαιρέσει με μια λαβίδα από το στόμα, όπως ακριβώς περιγράφεται στο ακόλουθο βίντεο.

Σπανιότερα, μπορεί μέσα από το ενδοσκόπιο να το αφαιρέσει. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα ειδικό ενδοσκόπιο με σωλήνα εργασίας. στο ιατρείο μας έχουμε το ειδικό ενδοσκόπιο Olympus VT2.

Ενδοσκόπιο Olympus για αφαίρεση ξένου σώματος από φάρυγγα

Πως μπορεί να αφαιρέσει ο ΩΡΛ ένα αγκάθι από ψάρι με ενδοσκόπιο Olympus VT2.

Συμβουλές πρόληψης

Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κόκαλα ψαριού ή άλλα τρόφιμα στο λαιμό τους.

Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα με οδοντοστοιχίες που έχουν πρόβλημα να αισθάνονται τα οστά όταν μασούν, σε ηλικιωμένους, σε παιδιά και σε όσους τρώνε ψάρια ενώ είναι μεθυσμένοι. Επίσης, είναι πιο σύνηθες σε μικρά παιδιά που έχουν υπερτροφία αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές εάν είναι υπερτροφικές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συγκρατήσουν ένα αγκάθι από ψάρι στο λαιμό.

 • Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αγοράζοντας φιλέτα και όχι ολόκληρα ψάρια. Αν και μερικές φορές τα μικρά οστά βρίσκονται σε φιλέτα, συνήθως είναι λιγότερα.
 • Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά και τα άτομα υψηλού κινδύνου όταν τρώνε ένα ψάρι.
 • Να τρώτε μικρές μπουκιές και να τρώτε αργά.

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011