Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα είναι μια μεταδοτική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που επηρεάζει τη μύτη, το λαιμό, τα ιγμόρεια και την τραχεία (τραχεία). Ίσως έχετε ακούσει ότι το κοινό κρυολόγημα είναι κορονοϊός. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Ο πιο κοινός ιός του κρυολογήματος είναι ο ρινοϊός.

Τα κρυολογήματα τα λέμε «κοινά» γιατί όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι ευρέως διαδεδομένα. Πιθανότατα θα έχετε περισσότερα κρυολογήματα στη ζωή σας από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Οι ενήλικες κρυώνουν δύο με τρία κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα μικρά παιδιά κρυώνουν τέσσερις ή περισσότερες φορές το χρόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος;

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος εμφανίζονται συνήθως σε στάδια. Τα στάδια του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν πρώιμα, ενεργά και όψιμα.

Στάδιο 1: Πρώιμο (Μέρες 1 έως 3). Μέσα σε μία έως τρεις ημέρες από την πρόσληψη ενός ιού του κρυολογήματος, μπορεί να παρατηρήσετε ένα γαργαλητό στο λαιμό σας. Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με κρυολόγημα αναφέρουν ένα γαργαλητό ή ελαφρύ πονόλαιμο ως το πρώτο τους σύμπτωμα. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι: Φτάρνισμα, καταρροή, βουλωμένη μύτη (ρινική συμφόρηση), βήχας, βραχνάδα.

Στάδιο 2: Ενεργό (Ημέρες 4 έως 7). Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται ή κορυφώνονται σε αυτό το στάδιο. Εκτός από τα συμπτώματα στο στάδιο 1, μπορεί να εμφανίσετε: Πόνο στο σώμα, πονοκέφαλο, δάκρυα στα μάτια, εκκρίσεις από τη μύτη, κούραση, πυρετό (πιο συχνός στα παιδιά).

Στάδιο 3: Αργά (ημέρες 8 έως 10). Τα κρυολογήματα συνήθως αρχίζουν να υποχωρούν σε αυτό το στάδιο. Συνήθως, ο ασθενής αναρρώνει πλήρως μέχρι την 8η-10η ημέρα. Σπάνια, όμως ορισμένα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έναν ενοχλητικό βήχα που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν και/ή ο πυρετός σας επιστρέψει, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός γιατρού, παθολόγου, πνευμονολόγου ή ΩΡΛ. Μπορεί να έχετε αναπτύξει άλλη λοίμωξη ή επιπλοκή, όπως βρογχίτιδα, ρινοκολπίτιδα ή πνευμονία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος στα μωρά;

Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή (η έκκριση μπορεί να ξεκινήσει καθαρή· αργότερα, γίνεται πιο παχύρρευστη και μπορεί να είναι γκρι, κίτρινη ή πράσινη).
  • Φτάρνισμα.
  • Πυρετός από 38,3 έως 38,9 βαθμούς Κελσίου
  • Απώλεια όρεξης.
  • Αυξημένα σάλια λόγω πονόλαιμου και δυσκολίας στην κατάποση.
  • Βήχας.
  • Ευερεθιστότητα του παιδιού.
  • Ελαφρώς πρησμένοι λεμφαδένες.

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις σε μωρά και παιδιά;

Εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε τον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί σας έχει κάτι πιο σοβαρό από ένα κρυολόγημα:

  • Πυρετός σε βρέφος 2 μηνών ή μικρότερο.
  • Δυσκολία στην αναπνοή (ειδικά αν τα ρουθούνια του μωρού ή του παιδιού σας ανοίγουν με κάθε αναπνοή).
  • Γρήγορη ή επίπονη αναπνοή.
  • Συριγμός.
  • Τα πλευρά του μωρού να φαίνονται στην κάθε αναπνοή.
  • Μπλε χείλη.
  • Αφυδάτωση, εάν το μωρό δεν πίνει γάλα ή νερό.
  • Πόνος στο αυτί.
  • Υπερβολική υπνηλία.
  • Βήχας που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες.
  • Το συμπτώματα φαίνονται να χειροτερεύουν.

Από τι προκαλείται το κοινό κρυολόγημα;

Οι ρινοϊοί προκαλούν έως και το 50% των κοινών κρυολογημάτων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί ρινοϊοί. Αλλά και άλλοι τύποι ιών, όπως οι κορονοϊοί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρυολόγημα. Περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα.

Είναι το κοινό κρυολόγημα μεταδοτικό;

Ναί. Το κρυολόγημα μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Για να μολυνθεί κάποιος, ο ιός πρέπει να φτάσει στους βλεννογόνους του- την υγρή επένδυση των ρουθουνιών, των ματιών ή του στόματος. Αυτό συμβαίνει όταν αγγίξει μια επιφάνεια ή αναπνεύσει υγρό αέρα που περιέχει τον ιό του κρυολογήματος. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο που είναι άρρωστο φτερνίζεται ή βήχει, εκτοξεύει στον αέρα σταγονίδια υγρού που περιέχει τον ιό του κρυολογήματος. Εάν αναπνεύσει κάποιος άλλος αυτά τα σταγονίδια, ο ιός του κρυολογήματος ριζώνει στη μύτη του. Σωματίδια του ιού αφήνονται επίσης σε επιφάνειες που αγγίζει ο ασθενής. Εάν κάποιος άλλος αγγίξει αυτές τις επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίξει τα ρουθούνια, τα μάτια ή το στόμα του, ο ιός μπορεί να εισχωρήσει.

Πόσον καιρό είναι μεταδοτικό το κοινό κρυολόγημα;

Συνήθως, οι ιοί μεταδίδονται 1-2 ημέρες πριν εμφανίσει ο άρρωστος τα σαυμπτώματα και για έως 2 βδομάδες μετά την εκδήλωσή τους. Κυρίως, όμως η μεγάλη μεταδοτικότητα υπάρχει όταν τα συμπτώματα είναι στην κορύφωση – συνήθως τις πρώτες τρεις ημέρες της νόσου.

Ποια είναι η περίοδος επώασης του κοινού κρυολογήματος;

Η περίοδος επώασης είναι η περίοδος μεταξύ της στιγμής της μόλυνσης και της πρώτης εμφάνισης των συμπτωμάτων. Η περίοδος επώασης του κοινού κρυολογήματος είναι μεταξύ 12 ωρών και τριών ημερών μετά την έκθεση στον ιό.

Γιατί τα παιδιά και τα μωρά κρυώνουν περισσότερο;

Το κοινό κρυολόγημα στα παιδιά και στα μωρά εμφανίζεται πιο συχνά επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε τόσους ιούς όσο οι ενήλικες. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα πρέπει να μάθει πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα νέα μικρόβια αλλά και τους ιούς. Πριν γίνει 2 ετών, ένα μωρό μπορεί να κρυολογήσει έως και οκτώ έως 10 το χρόνο. Επιπλέον, τα παιδιά βρίσκονται σε στενή επαφή με άλλα παιδιά. Τα παιδιά συνήθως δεν καλύπτουν τον βήχα και το φτάρνισμα τους ούτε πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το πρόσωπό τους – βήματα που εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού. Οι ιοί του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν σε αντικείμενα για αρκετές ώρες. Τα μωρά συχνά μαζεύουν αντικείμενα που έχουν αγγίξει άλλα μωρά. Εάν ένα μωρό αγγίξει κάτι που έχει τον ιό και μετά αγγίξει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του, είναι πιθανό να μολυνθεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση του κοινού κρυολογήματος;

Ο γιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματα του ασθενούς και θα κάνει μια γενικότερη φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ελέγξει για σημάδια, όπως:

  • Πρήξιμο στα ρουθούνια.
  • Βουλωμένη μύτη.
  • Κόκκινο, ερεθισμένο λαιμό.
  • Πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό.
  • Καθαρούς πνεύμονες.

Τι εξετάσεις ζητάμε για τη διάγνωση του κρυολογήματος;

Συνήθως, μια καλή φυσική εξέταση είναι αρκετή για να διαπιστωθεί εάν έχει κάποιος κρυολόγημα. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι έχετε COVID-19, γρίπη ή άλλη πάθηση. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεό μια ρινική μπατονέτα (βαμβάκι που τρίβεται μέσα στη μύτη σας) για να ελέγξει για αυτούς τους ιούς. Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Πώς αντιμετωπίζεται το κοινό κρυολόγημα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Πρέπει να το αφήσουμε να “περάσει” μόνο του.  Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε επτά έως 10 ημέρες και δεν μετατρέπονται σε κάτι πιο σοβαρό. Η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) για να μειώσετε τα συμπτώματά σας και να σας κρατήσουν άνετα μέχρι να αναρρώσετε.

Γιατί τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν το κρυολόγημα;

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Επειδή οι ιοί προκαλούν κρυολόγημα, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν για το κρυολόγημα. Μερικές φορές, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές από βακτήρια, όπως λοίμωξη στο αυτί, στα ιγμόρεια ή τον πνεύμονα. Ο παιδίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Ποια φάρμακα για το κρυολόγημα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα;

Υπάρχουν πολλές OTC επιλογές φαρμάκων για το κοινό κρυολόγημα διαθέσιμες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας. Αλλά μερικά από αυτά τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά. Τέλος, προσέξτε να μην συνδυάζετε φάρμακα που αντιμετωπίζουν πολλαπλά συμπτώματα.

Τα φάρμακα που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν:

  • Αναλγητικά: Η ακεταμινοφαίνη ή αλλιώς παρακεταμόλη (Depon, Panadol) και τα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen) μπορεί να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους και πυρετό.
  • Αποσυμφορητικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα όπως ψευδοεφεδρίνη (Cold and flu) και σπρέι για τη μύτη όπως Otrivin  ή Ronal αλλά μόνο για 4-5 ημέρες.
  • Αντιισταμινικά: Η διφαινυδραμίνη και άλλα αντιισταμινικά μπορεί να σταματήσουν το φτέρνισμα και την καταρροή.
  • Κατασταλτικά του βήχα,  αλλά καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς.  Στην πράξη, στο ιατρείου μας προτείνουμε καλύτερα κ πιο ασφαλή φάρμακα, όπως τα αποχρεμπτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αραίωση της βλέννας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κοινά κρυολογήματα στα μωρά;

Γενικώς, μη δίνετε στο μωρό σας φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή. Για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος στα μωρά:

  • Κρατήστε το μωρό σας άνετο και προτιμήστε πολλά υγρά.
  • Για μωρά 6 μηνών ή μικρότερα, αφήστε τα να πίνουν μητρικό γάλα (γάλα στήθους) ή φόρμουλα.
  • Στους 6 μήνες, το μωρό σας μπορεί επίσης να πιεί λίγο νερό.
  • Αφήστε το μωρό σας να ξεκουραστεί αρκετά.
  • Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους μέχρι την ηλικία των 4 ετών, οι ακόλουθες μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της βουλωμένης μύτης του μωρού σας:
  • Πλύσεις στη μύτη με αλατούχο διάλυμα.  Περίπου 15 λεπτά πριν από το τάισμα, χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορού (αλατόνερο) χωρίς συνταγή για να χαλαρώσετε τη βλέννα στα ρουθούνια του μωρού σας. Καλύτερες ακόμη είναι οι ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και σύριγγα 20ml. Αυτό θα καθαρίσει τη βλέννα από τη μύτη του μωρού σας και θα του επιτρέψει να αναπνέει και να θηλάζει ταυτόχρονα.
  • Βαζελίνη: Ταμπονάρετε βαζελίνη στο εξωτερικό των ρουθουνιών του μωρού σας για να μειώσετε τον ερεθισμό. Μην φράζετε το εσωτερικό των ρουθουνιών του μωρού σας.
  • Υγραντήρας ή ατμοποιητής: Υγράνετε τον αέρα στο δωμάτιο του μωρού σας με έναν υγραντήρα ή ατμοποιητή. Η καθαρή, δροσερή υγρασία θα βοηθήσει στην αναπνοή και θα μειώσει το στέγνωμα των ρινικών οδών και του λαιμού του μωρού σας. Καθαρίστε και στεγνώστε σχολαστικά τον υγραντήρα πριν τον χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγείτε από βακτήρια ή μούχλα που μπορεί να έχουν μαζευτεί στη συσκευή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο φίλτρο και ελέγξτε εάν πρέπει να αντικατασταθεί. Μην χρησιμοποιείτε ατμοποιητές ζεστού νερού λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων.
  • Ατμός: Εάν δεν έχετε υγραντήρα, πηγαίνετε το μωρό σας σε ένα δωμάτιο με ατμό, όπως ένα μπάνιο. Ανοίξτε το ζεστό νερό, κλείστε την πόρτα και καθίστε μαζί στο αχνό δωμάτιο για περίπου 15 λεπτά. Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο στο δωμάτιο. Να είστε ασφαλείς γύρω από το νερό. Το να κάνετε το μωρό σας ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να λειτουργήσει. Τα μωρά μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες εάν φαίνονται αρκετά καλά στη διάθεσή τους. Εάν έχουν πυρετό ή επιπλοκές, είναι καλύτερο να τα κρατήσετε στο σπίτι.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί το κοινό κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε ένα κρυολόγημα, όπως:

  • Πλύσιμο των χεριών: Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά πριν φάτε ή ετοιμάσετε φαγητό. Επίσης, πλύνετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, σκουπίσετε τη μύτη σας ή έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει κρυώσει.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας: Οι ιοί του κρυολογήματος εξαπλώνονται από τα χέρια σας στα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
  • Καθαρισμός επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά: Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών και σε άλλα μέρη που αγγίζουν συχνά οι άνθρωποι.
  • Χρήση απολυμαντικών χεριών: Όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος: Κοιμηθείτε αρκετά, τρώτε υγιεινή διατροφή και ασκηθείτε, ώστε το σώμα σας να είναι έτοιμο να καταπολεμήσει τα μικρόβια.
  • Μένοντας σπίτι: Για να βεβαιωθείτε ότι δεν μεταδίδετε το κρύο σε άλλους, μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα κρυολογήματα στα μωρά;

  • Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας από το να κρυώσει είναι να το κρατήσετε μακριά από άτομα που ασθενούν. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε το μωρό σας στο σπίτι. Ένας ιός που προκαλεί μια ήπια ασθένεια σε ένα μεγαλύτερο παιδί ή έναν ενήλικα μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια σε ένα βρέφος.
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τη μείωση της εξάπλωσης του κρυολογήματος: Οι ενήλικες που έχουν επαφή με μωρά και μικρά παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά το βήχα, το φτάρνισμα ή το σκούπισμα της μύτης τους.
  • Πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε κάποιον που έχει κρυώσει.
  • Αφού σκουπίσετε τη μύτη του μωρού σας, πλύνετε τα χέρια σας και τα χέρια του μωρού σας.
  • Καθαρίζετε τακτικά τα παιχνίδια και αποφεύγετε να μοιράζεστε παιχνίδια που βάζουν τα μωρά στο στόμα τους.
  • Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε προβρεγμένα μαντηλάκια χεριών ή απολυμαντικά χεριών. (Φροντίστε να κρατάτε τα απολυμαντικά χεριών μακριά από παιδιά. Μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κατάποσης.)
  • Κρατήστε το μωρό σας ενημερωμένο για όλους τους προτεινόμενους εμβολιασμούς. Δεν θα σταματήσουν τα κρυολογήματα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών, όπως βακτηριακές λοιμώξεις των αυτιών ή των πνευμόνων τους. Οι παιδίατροι συνιστούν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο για μωρά που είναι τουλάχιστον 6 μηνών. Το εμβόλιο προστατεύει από τη γρίπη αλλά όχι από άλλους ιούς του αναπνευστικού. Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι διαθέσιμος και για βρέφη που ξεκινούν από την ηλικία των 6 μηνών.
Πόσο διαρκεί ένα κοινό κρυολόγημα;

Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε επτά έως 10 ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα και το κοινό κρυολόγημα δεν οδηγεί σε κάτι πιο σοβαρό.

Μπορεί ένα κρύο να σε σκοτώσει;

Το κοινό κρυολόγημα δεν είναι θανατηφόρο. Σε μερικούς ανθρώπους – ειδικά σε αυτούς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – ένα κρυολόγημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα;

Ίσως έχετε ακούσει ότι τα συμπληρώματα και τα φυτικά φάρμακα, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και η εχινάκεια μπορούν να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν το κρυολόγημα. Οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ότι κάποια από αυτές τις θεραπείες μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα. Αλλά ο ψευδάργυρος μπορεί να συντομεύσει την ασθένεια και να μειώσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όσφρησης, ειδικά όταν το χρησιμοποιείτε σε ρινικά σπρέι. Η καλύτερη θεραπεία αυτοφροντίδας για το κοινό κρυολόγημα είναι να ξεκουράζεστε πολύ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε άδεια από την εργασία ή το σχολείο για τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες της ασθένειας. Όχι μόνο θα έχετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση, αλλά θα αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων σε άλλους. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά για να διατηρείτε τη μύτη και το λαιμό σας υγρό. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη γιατί έχουν ξηραντική δράση.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό για το κοινό κρυολόγημα;

Όταν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Υψηλό πυρετό.
  • Πόνο στο στήθος.
  • Πόνο στο αυτί.
  • Έξαρση άσθματος ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες ή επιδεινώνονται.

Πότε πρέπει το μωρό μου να δει τον παιδίατρό του για το κοινό κρυολόγημα;

Όταν:

  • Αναπτύσσει υψηλό πυρετό.
  • Σταματά να τρώει.
  • Κάνει εμετό.
  • Έχει πόνο στο αυτί ή στο στομάχι.
  • Κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο.
  • Είναι πιο κοιμισμένο από το συνηθισμένο.
  • Αρχίζει συριγμό.
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή.
Το κρυολόγημα επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι συνήθως επικίνδυνο. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα για το κρυολόγημα που παίρνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. Ο ΩΡΛ σας ή ο μαιευτήρας σας μπορεί να σας ενημερώσει ποια είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε γρίπη ή έχετε πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παθολόγο σας. Μπορεί να χρειαστείτε άμεση θεραπεία.

Γιατί συμβαίνουν τα κρυολογήματα το χειμώνα;

Μπορείτε να κρυώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι πιο πιθανό τους πιο κρύους μήνες. Το χειμώνα, οι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους και βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, ενώ τα παράθυρα μένουν κλειστά και οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς. Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ο ψυχρότερος αέρας μείωσε τη θερμοκρασία της μύτης, το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών δυσκολεύτηκε να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους.

Κοινό κρυολόγημα ή Covid – ποια είναι η διαφορά;

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Ενώ οι ρινοϊοί προκαλούν τους περισσότερους τύπους κοινού κρυολογήματος, οι κορονοϊοί προκαλούν μερικούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα από αυτά τα κοινά κρυολογήματα. Οι κορονοϊοί μπορεί επίσης να ταξιδέψουν στους πνεύμονές σας και να οδηγήσουν σε πνευμονία και άλλες επιπλοκές που μπορεί να είναι θανατηφόρες. Ο νέος κορωνοϊός που ανακαλύφθηκε το 2019 προκαλεί μια συγκεκριμένη ασθένεια γνωστή ως COVID-19.

Τα πρώιμα συμπτώματα που κάνουν το COVID-19 διαφορετικό από το κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Ρίγος
  • Δύσπνοια (δύσπνοια).
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης (ανοσμία).
  • Διάρροια.

Ωστόσο, η παραλλαγή Omicron του COVID-19 προκαλεί ελαφρώς πιο ήπια συμπτώματα, καθιστώντας ευκολότερη τη σύγχυση με το κρυολόγημα. Τα συμπτώματα του Omicron παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή.
  • Βήχας.
  • Πονόλαιμος.
  • Πονοκέφαλο.
  • Ρινική συμφόρηση.

Κοινό κρυολόγημα έναντι γρίπης — ποια είναι η διαφορά;

Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, καθώς πολλά από τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Και τα δύο είναι ευρέως διαδεδομένα κατά τους ψυχρότερους μήνες και επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αλλά διαφορετικοί ιοί προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη. Η γρίπη προέρχεται από τον ιό της γρίπης, ενώ πολλοί άλλοι τύποι ιών προκαλούν κρυολόγημα. Η κύρια διαφορά μεταξύ του κρυολογήματος και της γρίπης είναι ότι είναι πιο πιθανό να έχετε πυρετό και ρίγη όταν έχετε γρίπη. Οι ενήλικες συνήθως δεν έχουν πυρετό με ένα κοινό κρυολόγημα, αν και τα παιδιά μερικές φορές το κάνουν. Η γρίπη προκαλεί επίσης πόνους στο σώμα και πιο σοβαρά συμπτώματα από το κρυολόγημα. Αν και τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.