Τι μπορεί να έχω μετά από αμυγδαλεκτομή;

Μετά από αμυγδαλεκτομή μπορεί να υπάρχουν διάφορα συμπτώματα, άλλα μεγάλης και άλλα μικρής σημασίας.

Το συχνότερο: Πόνος

Μετά την αμυγδαλεκτομή, ο λαιμός πονάει για περίπου επτά ημέρες. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος ως μέτριος σε βαρύτητα και μπορεί να αντανακλά στα αυτιά μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί οι αμυγδαλές και τα αυτιά νευρώνονται από τα ίδια νεύρα. Συνήθως απαιτούνται ήπια αναλγητικά. Τις πρώτες 3-4 ημέρες καλό είναι να λαμβάνετε τη μέγιστη δόση, ενώ μετά σταδιακά να τα μειώνετε και να παίρνετε μόνο όταν τα χρειάζεστε. Μην παίρνετε διαφορετικά παυσίπονα από αυτά που σας συνταγογραφήθηκαν, καθώς κάποια είδη αναλγητικών, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να οδηγήσουν σε μετεγχειρητική αιμορραγία.

Πυρετός

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό μετά την επέμβαση. Αυτό οφείλεται σε φλεγμονή στην χειρουργημένη αμυγδαλή. Χαμηλός πυρετός (<38οC) είναι συνήθης τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε περίπτωση υψηλού πυρετού (πάνω από 39οC), επικοινωνήστε άμεσα.

Πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή: Αιμορραγία

Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Η αιμορραγία μπορεί να είναι άμεση, το πρώτο 24ωρο του χειρουργείου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση. Περίπου 3.7 ασθενείς στους 100 εμφανίζουν αιμορραγία μετά την αμυγδαλεκτομή, αλλά μόλις σε 1 στους 100 είναι απαραίτητη μια νέα επέμβαση για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Αν δείτε αίμα στο στόμα σας, επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ για οδηγίες. Συνήθως, αρκεί να πάρουμε 2-3 παγάκια από την κατάψυξη και να τα πιπιλήσουμε για 5-10 λεπτά.

Φάρμακα

Χορηγούνται αναλγητικά και αντιβίωση. Τηρείστε τις ώρες χορήγησης των φαρμάκων για να έχουν τη μέγιστη δυνατή δράση. Λαμβάνετε τα φάρμακα με σχολαστικότητα, καθώς αυτά θα προλάβουν και τυχόν επιπλοκές και θα διευκολύνουν την κατάποση της τροφής για τις πρώτες ημέρες.

Δίαιτα

Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ναυτία ή ακόμη και έμετο για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη γενικής αναισθησίας. Μόλις αυτό υποχωρήσει μπορείτε να φάτε κανονικά. Μπορείτε να τρώτε ό,τι τροφή θέλετε και σας αρέσει, αρκεί αυτή να είναι μαλακή και δροσερή. Συνήθως, οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τις πιο κρύες τροφές και κυρίως συστήνονται πολλά παγωτά.

Δίαιτα μετά από αμυγδαλεκτομή

Δίαιτα μετά από επέμβαση στις αμυγδαλές

 

Πολλοί πάλι ανακουφίζονται με ένα παγάκι στο στόμα τους σαν καραμέλα. Η πιθανότητα αιμορραγίας και φλεγμονής αυξάνεται όταν ο χειρουργημένος ασθενής δεν τρώει και δεν πίνει μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να παίρνετε τα παυσίπονα που έχουν συνταγογραφηθεί, έτσι ώστε η λήψη τροφής να είναι πιο εύκολη. Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό κατά τις πρώτες δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.

Δραστηριότητες

Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από την δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι τέσσερις (4) ημέρες. Ο ακριβής όμως χρόνος εξαρτάται από τη δυσκολία της επέμβασης, τον έλεγχο του πόνου και το είδος της εργασίας σας (π.χ. σκόνες, αγροτική εργασία). Είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι χειρωνακτικές εργασίες για περίπου δύο εβδομάδες, γιατί μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την πιθανότητα αιμορραγίας. Μην προγραμματίσετε κάποιο ταξίδι μακριά από νοσοκομείο (π.χ. νησί, βουνό) για τις επόμενες δύο εβδομάδες από το χειρουργείο. Μην οδηγήσετε και μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες. Ο έλεγχος στο ιατρείο είναι απαραίτητος για να προληφθούν και να διορθωθούν άμεσα τυχόν επιπλοκές της επέμβασης.

Επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σε περίπτωση που έχετε:

  • αιμορραγία
  • έντονο πόνο που δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα
  • πυρετό > 39ο C
  • σταδιακή επιδείνωση αντί σταδιακής βελτίωσης των συμπτωμάτων.

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011