Τι είναι ο χαλινός άνω χείλους; Τι προκαλεί;
Οι αισθητικές ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε μια ολοένα αυξανόμενη αναζήτηση θεραπείας, με σκοπό την επίτευξη τέλειου χαμόγελου. Η συνεχιζόμενη παρουσία ενός διαστήματος μεταξύ των κεντρικών κοπτήρων της άνω γνάθου σε ενήλικες, έχει συχνά θεωρηθεί ως αισθητικό πρόβλημα. Η παρουσία ενός παχύ κ εκτεταμένου χαλινού είναι ένας από τους αιτιολογικούς παράγοντες για την επιμονή ενός μεσαίου διαστήματος.
Ο χαλινός άνω χείλους μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ούλων προκαλώντας ύφεση των ούλων όταν συνδέονται πολύ στενά με το όριο των ούλων, είτε λόγω παρεμβολής στη σωστή τοποθέτηση μιας οδοντόβουρτσας είτε μέσω του ανοίγματος της ρωγμής των ούλων λόγω έλξης των μυών.
Ο χαλινός άνω χείλους είναι μια πτυχή του βλεννογόνου που περιέχει μυς και ίνες συνδετικού ιστού που συνδέουν το χείλος και το μάγουλο στον φατνιακό βλεννογόνο, το ούλο και το υποκείμενο περιόστεο. Οι Νοξ και Γιάνγκ μελέτησαν ιστολογικά τον χαλινό και έχουν αναφέρει ελαστικές και μυϊκές ίνες (Orbicularis oris – οριζόντιες λωρίδες και πλάγιες ίνες). Ωστόσο, ο Henry, ο Levin και ο Tsaknis έχουν βρει σημαντικά πυκνό κολλαγόνο ιστό και ελαστικές ίνες αλλά όχι μυϊκές ίνες.
Γιατί ο χαλινός άνω χείλους προκαλεί προβλήματα;
Ο χαλινός χείλους αναπτύσσεται ως κατάλοιπο των ζωνών που συνδέουν τον σωλήνα του άνω χείλους με την θηλή της υπερώας. Όταν οι 2 κεντρικοί κοπτήρες εκρήγνυνται ευρέως διαχωρισμένοι, κανένα οστό δεν υπάρχει κάτω από τον χαλινό, με αποτέλεσμα μια οστική σχισμή σχήματος V μεταξύ των δύο κεντρικών κοπτήρων και μια μη φυσιολογική προσκόλληση στον χαλινό.
Διάγνωση
Ο ανώμαλος χαλινός φαίνεται πολύ εύκολα ακόμα και από τους ίδιους γονείς, τραβώντας προς τα πάνω το χείλος. Ένας κοντός χαλινός φαίνεται από την ισχυρή έλξη πάνω στο χείλος ή από το λευκό που προκαλείται λόγω ισχαιμίας στην περιοχή. Χαρακτηρίζεται ως παθολογικός όταν είναι ασυνήθιστα ευρύς ή όταν δεν υπάρχει εμφανής ζώνη του προσκολλημένου ούλου κατά μήκος της μεσαίας γραμμής ή η μεσοδόντια θηλή μετατοπίζεται όταν τραβάμε το χείλος.
Ταξινόμηση
Έχουν ταξινομηθεί ως βλεννογονικοί, ουλικοί, θηλώδεις και θηλώδεις με διεισδύσεις, από τους Placek et al (1974).
1. Βλεννογονικοί – όταν οι ίνες είναι προσαρτημένες μέχρι τη βλεννογονοουλική διασταύρωση.
2. Ουλικοί – όταν οι ίνες εισάγονται μέσα στο προσαρτημένο ούλο.
3. Θηλώδεις – όταν οι ίνες εκτείνονται στη μεσοδόντια θηλή.
4. Θηλώδεις με διείσδυση- όταν οι ίνες διασχίζουν και επεκτείνονται μέχρι την θηλή της υπερώας.
Πότε χρειάζεται επέμβαση;
Οι ενδείξεις που ένας χαλινός χαρακτηρίζεται παθολογικός και ενδείκνυται αφαίρεση είναι:
1. Όταν υπάρχει μια εκσεσημμασμένη προσεκβολή του χαλινού, η οποία προκαλεί μεγάλο διάμεσο διάστημα στους άνω κοπτήρες.
2. Υπάρχει πεπλατυσμένος χαλινός άνω χείλους στενά συνδεδεμένος με το οστό των ούλων, που προκαλεί ύφεση των ούλων και εμπόδιο στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.
3. Εμφανίζεται ένας παρεκκλίνοντας χαλινός με ανεπαρκώς στερεωμένο ούλο και ρηχό προθάλαμο.
Θεραπεία
Mπορεί να αντιμετωπιστεί με εκτομή χαλινού (φρενεκτομή), που είναι μια πλήρης αφαίρεση του χαλινού, συμπεριλαμβανομένης της προσκόλλησής του στο υποκείμενο οστό, ενώ η φρενοτομή είναι η μερική εκτομή.
Η φρενεκτομή μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη συνήθη τεχνική με νυστέρι, είτε με ηλεκτροχειρουργική είτε με χρήση λέιζερ. Η συμβατική τεχνική περιλαμβάνει την εκτομή του χαλινού χρησιμοποιώντας νυστέρι. Ωστόσο, ενέχει τους συνήθεις κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως αιμορραγία και ανάγκη συμμόρφωσης των ασθενών με την ιδέα μιας τομής. Η χρήση ηλεκτροχειρουργικής και λέιζερ έχει επίσης προταθεί για φρενεκτομή. Οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει τη χρήση καθετήρα ηλεκτροκαυτηρίασης λόγω της αποτελεσματικότητάς του και λόγω της ασφάλειας της διαδικασίας, της ήπιας αιμορραγίας και της απουσίας μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ωστόσο, σχετίζεται με ορισμένες επιπλοκές που περιλαμβάνουν εγκαύματα, κίνδυνο έκρηξης εάν χρησιμοποιούνται εύφλεκτα αέρια, παρεμβολές στους βηματοδότες και παραγωγή χειρουργικού καπνού. Αυτές οι επιπλοκές δεν έχουν αναφερθεί με τη νέα βελτίωση των ηλεκτροχειρουργικών τεχνικών.
Με ποιους τρόπους κόβεται ο χαλινός άνω χείλους;
Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η χρήση του λέιζερ CO2 σε διατομή χαλινού γλώσσας έχει αναφερθεί από το 2008 ως μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία με πλεονεκτήματα:
- τη μικρότερη διάρκειας του χειρουργείου:
- την απλότητα της διαδικασίας,
- απουσία μετεγχειρητικών λοιμώξεων,
- μικρότερος πόνος ή πρήξιμο
- και παρουσία μιας μικρής ή καθόλου ουλή
Μια καθυστερημένη επούλωση σε σύγκριση με εκείνη των συμβατικών τεχνικών με νυστέρι, μειωμένη χειρουργική ακρίβεια που οδηγεί σε ακούσια θερμική νέκρωση που προκαλείται από λέιζερ, είναι μερικές από τις επιπλοκές που σχετίζονται με τα λέιζερ. Έχει επίσης αναφερθεί η εφαρμογή των διόδων και των λέιζερ Er: YAG σε χαλινό άνω χείλους σε βρέφη. Από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά η συμβατική διαδικασία της φρενεκτομής, μια σειρά τροποποιήσεων των διαφόρων χειρουργικών τεχνικών όπως η τεχνική του Miller, η VY plasty και η Z-plasty έχουν αναπτυχθεί για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από μια κακή εκτομή. Το παρόν άρθρο είναι μια συλλογή από μια σειρά κλινικών περιπτώσεων εκτροπής στον χαλινό που προσεγγίστηκαν με διάφορες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για φρενεκτομή, με μια πρόσθετη σημείωση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διαδικασίας.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
- Συμβατική (Κλασική) φρενεκτομή •
- Τεχνική του Μίλερ
- V-Y Plasty
- Z Πλαστική
- Φρενεκτομή με χρήση ηλεκτροκαυτηρίασης.
Χαλινός άνω χείλους. Επέμβαση και Πλεονεκτήματα.
Ο χαλινός άνω χείλους είναι ο ιστός που συνδέει τον ιστό των ούλων ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια με το άνω χείλος. Εάν βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ιστό των ούλων, μπορεί να προκύψει ένα κενό μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ύφεση των ούλων σηκώνοντας τα ούλα από το οστό της γνάθου.
Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής φρενεκτομής περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση στη λειτουργία του δαγκώματος
- Μείωση του πόνου και της δυσφορίας
- Αυτοπεποίθηση στα παιδιά και τους εφήβους εξαλείφοντας τα κενά στο χαμόγελο
Υπάρχει η υπόνοια ή η διάγνωση πως το παιδί σας έχει χαλινό στο άνω χείλος; Επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 411 6011 για να κλείσετε ραντεβού στο ιατρείο μας στην Πετρούπολη ή στο Νοσοκομείο Ιασώ.
ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
25ης Μαρτίου κ Θράκης 87. Πετρούπολη.
Τηλέφωνο ιατρείου: 2114116011