Πότε χρειάζονται αφαίρεση οι αμυγδαλές;

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι ενδείξεις για το ποιος θα χειρουργηθεί ή όχι ήταν περισσότερο αόριστες και λιγότερο τεκμηριωμένες. Πολύ συχνά λοιπόν ακούγαμε πως έαν έχω υπερτροφικές ή πρησμένες αμυγδαλές ή ακόμη και πύον στις αμυγδαλές, πρέπει να τις αφαιρέσω. Αυτό φυσικά αποδείχθηκε πως δεν ισχύει.

Οι σωστές ενδείξεις για να χρειαστεί ένα παιδί (συχνότερα) ή ενήλικας επέμβαση στις αμυγδαλές είναι:

 1. η υποτροπιάζουσα μικροβιακή αμυγδαλίτιδα (>5 το χρόνο, >4 για δύο συνεχόμενα χρόνια, >3 για τρία συνεχόμενα χρόνια)
 2. το περιαμυγδαλικό απόστημα ή απόστημα στις αμυγδαλές
 3. η χαλίτωση (κακοσμία του στόματος), δηλαδή να μυρίζει άσχημα το στόμα του παιδιού από τις αμυγδαλές
 4. όταν μπαίνει η υποψία κακοήθειας (συνήθως λεμφώματος) και
 5. απόλυτη ένδειξη αμυγδαλεκτομής θεωρείται το σύνδρομο άπνοιας ύπνου.

Ακολουθεί χαρακτηριστική ενδοσκόπηση παιδιού το οποίο εμφάνιζε για χρόνια άπνοιες ύπνου, που θεραπεύτηκαν πλήρως μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών.

Η επέμβαση στις αμυγδαλές στα παιδιά συνήθως συνδυάζεται εάν απαιτείται με επέμβαση αδενοτομής (τα γνωστά σε όλους κρεατάκια) ή μυριγγοτομής και τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού.

Πριν την επέμβαση

Συνήθως, απαιτείται ο απλός εργαστηριακός έλεγχος καθώς και έλεγχος πηκτικότητας, ο οποίος γίνεται το πρωί της εισαγωγής λίγες ώρες πριν από την επέμβαση.

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

Η εγχείρηση στις αμυγδαλές (αμυγδαλεκτομή) είναι η πιο συχνή επέμβαση στην ωτορινολαρυγγολογία. Ως εκ τούτου, οι τεχνικές με την πάροδο των δεκαετιών έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να είναι πλέον μια ασφαλής επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα του ασθενούς χωρίς τομές.

Οι τρείς κύριες μέθοδοι που αφαιρούνται οι αμυγδαλές είναι:

1. Κλασσική αμυγδαλεκτομή

Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει διάνοιξη του βλεννογόνου δίπλα στην αμυγδαλή κατά μήκος της πρόσθιας καμάρας. Συλλαμβάνεται ο άνω πόλος της αμυγδαλής με ειδική λαβίδα και έλκεται προς τη μέση γραμμή. Η αποκόλληση ξεκινά με την ανάποδη μεριά ενός νυστεριού, με την οποία τέμνουμε τη συνένωση της αμυγδαλής με τους γειτονικούς μύες. Το επόμενο βήμα είναι η αποκόλληση της αμυγδαλής από τους γειτονικούς μύες. με ιδιαίτερη προσοχή να γίνει ακριβώς επάνω στην κάψα της αμυγδαλής. Αυτός είναι και ο μόνος παράγοντας ο οποίος θα μειώσει την πιθανότητα για μετεγχειρητική αιμορραγία.

Η αποκόλληση συνεχίζεται μέχρι να αιωρείται η αμυγδαλή από έναν αγγειακό και βλεννογονικό μίσχο στον κάτω πόλο. Με ειδική λαβίδα συλλαμβάνεται ο κάτω πόλος της αμυγδαλής και με ψαλίδι εκτέμεται η περιοχή του μίσχου. Γύρω από τη λαβίδα αυτή περνάει ειδικό ράμμα μετάξης, το οποίο και συγκρατεί την κάτω αμυγδαλική αρτηρία. Επιτυγχάνεται προσεκτική αιμόσταση στην αμυγδαλή που έχει αφαιρεθεί, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται στην αντίπλευρη αμυγδαλή. Τυχόν μικρές αιμορραγικές εστίες περιορίζονται με χρήση διαθερμίας. ενώ μεγαλύτερες με τη σύλληψη με λαβίδα και τοποθέτηση ράμματος μετάξης.

2 Αφαίρεση αμυγδαλών με laser.

Υπάρχουν πολλές εργασίες και πολλοί στο εξωτερικό που εφαρμόζουν λέιζερ στις αμυγδαλές. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο εντυπωσιακή ίσως είναι η λέξη LASER.

Το 2013 μια εργασία που συνέκρινε την κλασσική και την λέιζερ αμυγδαλεκτομή βρήκε τα ακόλουθα:

 • αυξημένη πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας με το λέιζερ
 • στατιστικά σημαντικά περισσότερος πόνος με το λέιζερ από τοι πχ με το ultrasonic scalpel.

Το 2021 βέβαια ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αφαίρεση των αμυγδαλών με το λειζερ.

Η συγκεκριμένη εργασία βρήκε πως

 • με το λέιζερ ελαττώνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης.
 • ελαττώνεται επίσης η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια αυτής.
 • ο πόνος τις πρώτες ημέρες ήταν ίδιος με αυτόν στη συμβατική αμυγδαλεκτομή.

όμως:

 • μετά την πρώτη εβδομάδα όσοι είχαν χειρουργηθεί με το λέιζερ εμφάνισαν μεγαλύτερο πόνο.

3. Αμυγδαλεκτομή με τη χρήση coblator.

Στην κλινική μας η αμυγδαλεκτομή με το coblator αποδείχθηκε ασφαλής μέθοδος με καλύτερα αποτελέσματα. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα της νέας αυτής μεθόδου δείχνουν γρηγορότερη ανάρρωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Οι μικροί ασθενείς ειδικά επωφελούνται ιδιαιτέρως με την χρήση του σύγχρονου αυτού εργαλείου. Με το coblator μπορούμε να κάνουμε και αμυγδαλοτομή (να ψαλιδίσουμε τις αμυγδαλές απλά), αλλά και αμυγδαλεκτομή (πλήρης αφαίρεση των αμυγδαλών).

Επέμβαση στις αμυγδαλές

Επέμβαση στις αμυγδαλές με coblator

Το κόστος της επέμβασης διαμορφώνεται ανάλογα την επιλογή της ιδιωτικής κλινικής, αλλά και τη μέθοδο που θα επιλεγεί από τον ασθενή και το χειρουργό.

Μετά την αμυγδαλεκτομή: οδηγίες και επιπλοκές.

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική το πρώτο βράδυ μετά από την εγχείρηση και παρακολουθείται τακτικά για τυχόν οίδημα ή αιμορραγία. Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για αναλγητική αγωγή, αντιβιοτικά, συχνή πρόσληψη υγρών και υδρική δίαιτα – διατροφή (μαλακά, δροσερά γεύματα και αποφυγή τροφών σκληρών που μπορούν να τραυματίσουν τη χειρουργημένη περιοχή) για μια εβδομάδα περίπου. Η ανάρρωση για τα παιδιά είναι συνήθως 4 – 7 ημέρες, ενώ λίγο περισσότερες είναι στους ενήλικες. Ο πόνος, διαφέρει ανάλογα τον ασθενή, αλλά και τη μέθοδο που έχει επιλεγεί. Μπορεί να είναι αρκετός ώστε να περιορίζεται η λήψη τροφής από το στόμα, αλλά συνήθως κρατά λίγες ημέρες.

Η σημαντικότερη επιπλοκή αδιαμφισβήτητα είναι η αιμορραγία, που μπορεί να συμβεί μέχρι 10 ημέρες μετά την επέμβαση (με συχνότερη την πρώτη και την έβδομη ημέρα). Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα εξετασθεί αμέσως από τον γιατρό και η αιμορραγία θα σταματήσει ή στο ιατρείο ή στην κλινική. Παρά τις πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση περιεγχειρητικών φαρμάκων και διαφορετικών χειρουργικών μεθόδων, κανένα δεν εκμηδένισε την πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας.