Πότε απαιτείται καυτηριασμός κογχών;

Το μπούκωμα μύτης (ρινική συμφόρηση) είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα για τα οποία προσέρχονται οι ασθενείς στον ΩΡΛ. Οι περισσότεροι εξ αυτών πάσχουν από υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες. Επίσης, η αλλεργική ρινίτιδα και η αγγειοκινητική ρινίτιδα έχει αποδειχθεί πως συνοδεύονται από οίδημα στις κάτω ρινικές κόγχες. Σε αυτές τις παθήσεις θέση έχει ο καυτηριασμός κογχών. Πολλά συστήματα έχουν επιστρατευτεί για τον καυτηριασμό κογχών, όπως ηλεκτροκαυτηρίαση, διαθερμία, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι και laser (CO2, KTP, Ho YAG, Nd YAG, magnet, diode).

Τι περισσότερο προσφέρει το Laser CO2;

Μεταξύ όλων αυτών των μεθόδων, έχει αποδειχθεί πως η χρήση του laser CO2 υπερτερεί, τόσο στη βελτίωση της συμφόρησης, όσο και στη ρινική καταρροή. Σε πολλές μελέτες, ήδη από το 2000, το laser αρχίζει να χρησιμοποιείται στο χώρο του ιατρείου.

Χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς ενδοφλέβια φάρμακα, με σημαντικά οφέλη στο χρόνο που χάνεται από την εργασία και το κόστος της επέμβασης.

Ένδειξη έχουν ασθενείς με υπερτροφικές κόγχες, αλλά χωρίς παθολογία στο διάφραγμα. Εάν υπάρχει τέτοια, απαιτείται ευθειασμός διαφράγματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, ίσως απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα του μπουκώματος της μύτης. Αυτή είναι η κογχοπλαστική, μια επέμβαση υπό γενική όμως αναισθησία που γίνεται στο χώρο του χειρουργείου, και όχι στο ιατρείο όπως ο καυτηριασμός κογχών.

Ο καυτηριασμός κογχών με Laser στην κλινική μας

Καυτηριασμός με laser

Καυτηριασμός με laser

Στο ιατρείο μας όταν κάποιος ασθενής με μπουκωμένη μύτη πάσχει από υπερτροφικές κόγχες χρησιμοποιούμε το Laser CO2.

Η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, υπό πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η τεχνική των μονών δεσμών (single spots) υπερέχει. Έτσι, απλές μονές δέσμες χορηγούνται στις κόγχες, προκαλώντας συρρίκνωση του βλεννογόνου. Κατά την ενδοσκοπική αυτή επέμβαση, βλέπουμε με ακρίβεια την περιοχή που καυτηριάζουμε να συρρικνώνεται και τις γειτονικές περιοχές να παραμένουν άθικτες. Με καλύτερη εστίαση και χαμηλή ενέργεια, ελαχιστοποιείται η περιοχή του καυτηριασμού. Πρώτα γίνεται καυτηριασμός στην κεφαλή της κόγχης. Στη συνέχεια, προχωρούμε καθόλο το μήκος αυτής έως την ουρά της. Η σάρωση όλου του βλεννογόνου της έσω πλευράς θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στην αναπνοή του ασθενούς.

Στο ιατρείο μας, ο ασθενής εξέρχεται με οδηγίες για αποσυμφορητικά για 3 ημέρες. Επίσης, συστήνουμε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό 3 φορές την ημέρα για 2 βδομάδες. Με τη χρήση του CO2 laser ο ασθενής αισθάνεται ήδη βελτίωση μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες και κυρίως μετά από τον πρώτο καθαρισμό. Δεν παρατηρούνται κρούστες, συμφύσεις ή ράκη ιστών, όπως με τις άλλες μεθόδους. Η αποθεραπεία είναι ταχύτατη εντός ολίγων ημερών ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του από την ίδια κιόλας ημέρα.

Ακολουθεί περιγραφικό βίντεο των επεμβάσεων που εκτελούνται στο ιατρείο μας.

 

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011