Τι είναι οι πολύποδες μύτης;

Πρόκειται για οιδηματώδεις προσεκβολές του βλεννογόνου της ρινός. Χαρακτηριστικά είναι ανάγγειοι (δεν ματώνουν), άνευροι (δεν πονάνε) και αμφοτερόπλευροι, δηλαδή πάσχουν και οι δύο ρινικές θαλάμες. Η συχνότητά τους είναι 2-4% στον γενικό πληθυσμό, ενώ συναντώνται σπάνια σε παιδιά <10 ετών. Οι πολύποδες της μύτης σχετίζονται πολύ στενά με την αλλεργία. το άσθμα, την ευαισθησία στην ασπιρίνη, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συμπτώματα που προκαλούν οι πολύποδες στη μύτη;

Το κυριότερο σύμπτωμα που προκαλούν είναι

  • ρινική απόφραξη, μπούκωμα στη μύτη, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής
  • διαταραχές στην όσφρηση,
  • ή και συμπτώματα ρινοκολπίτιδας.

Οι πολύποδες διακρίνονται σε 4 βαθμούς ανάλογα με την έκτασή τους στις ρινικές θαλάμες.

Βαθμοί πολυπόδων

Βαθμοί πολυπόδων

Η παρακάτω εικόνα αφορά σε πολύποδες στη μύτη 2ου βαθμού.

Ενδοσκόπηση με παρουσία πολυπόδων

Ρινικοί πολύποδες

Όταν είναι 4ου βαθμού εξέρχονται σχεδόν εκτός της ρινικής θαλάμης, όπως ακριβώς είναι η περίπτωση του ασθενούς στη φωτογραφία.

Πολύ σοβαροί πολύποδες μύτης

Πολύποδες μύτης σοβαρού βαθμού

Ακόμα μια περίπτωση ασθενούς με Πολύποδες μύτης 4ου βαθμού, που σχεδόν εξέρχονται από τη ρνική θαλάμη.

Πολύποδες μύτης

Πολύποδες μύτης 4ου βαθμού, σχεδόν εξέρχονται από τη ρινική θαλάμη.

Μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τους πολύποδες μύτης;

Οι πολύποδες μύτης δεν εξαλλάσσονται, δεν δίνουν δηλαδή καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Όμως, μπορεί πίσω από μια λανθασμένη διάγνωση πολυπόδων να κρύβεται κάποια άλλη παθολογία. Για αυτό απαιτείται προσοχή ειδικά στις περιπτώσεις που έχουμε:

  • Ετερόπλευρη συμπτωματολογία
  • Αιμορραγία – αίμα από τη μύτη.
  • Κακοσμία
  • Οφθαλμικά σημεία (Περικογχικό οίδημα, Ερυθρότητα οφθαλμού, Διπλωπία / μείωση όρασης, υπερτελορισμό)
  • Νευρολογικά σημεία

Πως θεραπεύονται οι πολύποδες μύτης;

Πότε χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία, πότε επέμβαση και πως γίνεται αυτή;

Συνήθως, αρκεί η φαρμακευτική θεραπεία.

Οι ασθενείς ξεκινούν συνήθως με φάρμακα, τα οποία μπορούν να κάνουν ακόμη και τους μεγάλους πολύποδες να συρρικνωθούν ή να εξαφανιστούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ρινικά κορτικοστεροειδή. Πιθανόν να αρκεί ένα ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδούς για να μειώσει το οίδημα και τον ερεθισμό. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συρρικνώσει τους πολύποδες ή να τους εξαλείψει εντελώς. Τα ρινικά κορτικοστεροειδή περιλαμβάνουν τη φλουτικαζόνη, μομεταζόνη, βεκλομεθαζόνη.
  • Κορτιζόνη από το στόμα. Εάν ένα ρινικό κορτικοστεροειδές δεν είναι αποτελεσματικό, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από του στόματος κορτικοστεροειδές, όπως πρεδνιζόνη, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με ένα ρινικό σπρέι. Επειδή τα από του στόματος κορτικοστεροειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, συνήθως πρέπει να τα χορηγούμε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Ενέσιμα κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν οι ρινικοί πολύποδες είναι σοβαροί.
  • Φάρμακα για τη θεραπεία των ρινικών πολύποδων και της χρόνιας ιγμορίτιδας. Εάν έχετε ρινικούς πολύποδες και χρόνια ιγμορίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια ένεση ενός φαρμάκου που ονομάζεται dupilumab (Dupixent) για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει το μέγεθος των ρινικών πολύποδων και να μειώσει τη συμφόρηση.
  • Άλλα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων που συμβάλλουν στη μακροχρόνια απόφραξη της ρινικής οδού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιισταμινικά για τη θεραπεία αλλεργιών και αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας χρόνιας ή υποτροπιάζουσας λοίμωξης.
  • Η απευαισθητοποίηση από την ασπιρίνη, υπό τη φροντίδα ειδικού αλλεργιολόγου με εμπειρία στην απευαισθητοποίηση, μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς με ρινικούς πολύποδες και ευαισθησία στην ασπιρίνη. Η θεραπεία περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της ποσότητας ασπιρίνης που παίρνετε, ενώ βρίσκεστε υπό ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο ή κλινική για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανέχεται τη λήψη ασπιρίνης μακροπρόθεσμα.

Πολύποδες στη μύτη

Πολύποδες μύτης. Ενδοσκόπηση μύτης με Olympus OTV S190.

Παρουσία πολυπόδων ρινός

Πολύποδες μύτης

Πότε απαιτείται επέμβαση για πολύποδες μύτης;

Οι πολύποδες μύτης παραμένουν ένα δυσεπίλυτο θέμα για τους ασθενείς, αλλά και την ΩΡΛ κοινότητα. Στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει, δηλαδή δεν κατορθώσει να συρρικνώσει ή εξαλείψει τους ρινικούς πολύποδες, μπορεί να απαιτηθεί ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση (FESS). Σκοπός είναι η αφαίρεση όλων των πολυπόδων και η επίλυση των προβλημάτων με τους παραρρίνιους κόλπους. που τους καθιστούν επιρρεπείς σε φλεγμονή και ανάπτυξη πολύποδων. Η ενδοσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται δηλαδή ώστε να διανοιχθούν όλοι οι κόλποι που πάσχουν και να παροχετεύουν με ευκολία το περιεχόμενό τους.

Πως γίνεται η επέμβαση για πολύποδες μύτης (FESS);

Η ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση για πολύποδες μύτης πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργός εισάγει έναν μικρό σωλήνα με φως και μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο) στα ρουθούνια. Τα ενδοσκόπια αυτά μας οδηγούν στις κοιλότητες των παραρρινίων κόλπων. Επίσης, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικά όργανα (shaver) για την απομάκρυνση των πολύποδων και άλλων ουσιών που εμποδίζουν τη ροή των υγρών από τους κόλπους. Ακολούθως, διευρύνονται τα στόμια που παροχετεύουν τους κόλπους στη ρινική θαλάμη.

Η γενική αρχή κατά σειρά που πραγματοποιούνται είναι:

  • Διάνοιξη του δεξιού και αριστερού ιγμορείου.
  • Διάνοιξη πλήρη και αφαίρεση στα πρόσθια και οπίσθια ηθμοειδή.
  • Άνοιγμα του σφηνοειδούς κόλπου άμφω.
  • Άνοιγμα και παροχέτευση του μετωπιαίου κόλπου άμφω.

Μετά την επέμβαση, χορηγείται ένα ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδούς για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ρινικών πολύποδων. Επίσης, συστήνουμε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, για την προώθηση της επούλωσης και ειδική γέλη (nasal gel) για καλύτερη επούλωση.

Ακολουθεί βίντεο που περιγράφει την εικόνα ασθενούς μας μετά από επέμβαση FESS.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Πιθανές μελλοντικές θεραπείες

Οι ερευνητές μελετούν το ρόλο των βιολογικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν το σοβαρό άσθμα, βοηθώντας στη μείωση των ρινικών πολύποδων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες λειτουργούν στοχεύοντας συγκεκριμένα κύτταρα ή πρωτεΐνες για να μειώσουν τον ερεθισμό και το οίδημα του βλεννογόνου. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι τα φάρμακα μπορεί να αποτελέσουν την ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία για άτομα των οποίων οι ρινικοί πολύποδες δεν ανταποκρίνονται σε κορτικοστεροειδή ή χειρουργική επέμβαση.

Το μέλλον βέβαια έχει ήδη αρχίσει να φτάνει. Οι βιολογικοί παράγοντες ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για το σοβαρό άσθμα και από τον Οκτώβρη του 2021 έχει αρχίσει η συνταγογράφηση από ΩΡΛ των σκευασμάτων αυτών για του ρινικούς πολύποδες. Όσο για την αποτελεσματικότητά τους: υπόσχονται πολλά. Οψόμεθα.

ΩΡΛ Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011