Τρύπα στο διάφραγμα ή αλλιώς διάτρηση ρινικού διαφράγματος.

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας διαχωριστικός σχηματισμός μέσα στη μύτη ο οποίος χωρίζει αυτήν σε δεξιά και σε αριστερή ρινική θαλάμη.  Το διάφραγμα αποτελείται αδρά από 3 στοιχεία. Στο μέσο του διαφράγματος υπάρχει ο χόνδρινος, καθώς και προς τα πίσω ο οστέινος σκελετός του διαφράγματος. Αυτά εκατέρωθεν επικαλύπτονται από περιχόνδριο και βλεννογόνο. Λογικό είναι πως όταν δημιουργηθεί τρύπα στο διάφραγμα δεν απολαμβάνει καλή αναπνοή ο ασθενής μας.

Στο σημείο αυτό αξίζουν δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι πως ο χόνδρος τρέφεται, όχι από συγκεκριμένο αγγείο, όπως τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, αλλά έξ οσμώσεως (από το περιχόνδριο). Ως εκ τούτου εάν λείπει το περιχόνδριο μετά από κάποια σχίσιμο κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, τότε ο χόνδρος θα ατροφήσει. Εκεί θα δημιουργηθεί η λεγόμενη διάτρηση του διαφράγματος. Η δεύτερη είναι πως για να τραφεί ο χόνδρος αρκεί η παρουσία της δεξιάς μόνο ή της αριστερής πλευράς του περιχονδρίου. Έτσι, για να γίνει η διάτρηση πρέπει να λείπουν και οι δύο ταυτόχρονα πλευρές του περιχονδρίου.

Ποιες αιτίες δημιουργούν τρύπα στο διάφραγμα;

Μπορεί να επέλθει μετά από:

  • Επεμβάσεις ρινός και συχνότερα μετά από ευθειασμό ρινικού διαφράγματος: συμβαίνει κυρίως όταν προκαλείται σχάση στον βλεννοπεριχονδριακό κρημνό που ανυψώνεται κατά την επέμβαση αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα τη διαταραχή αιμάτωσης του χόνδρου, που γίνεται ωσμωτικά από το περιχόνδριο.
  • Επαναλαμβανόμενο τραυματισμό : από τον ίδιο τον ασθενή, κυρίως από άτομα που διαρκώς τραυματίζουν τη μύτη τους με το δάκτυλο.
  • Piercing για αισθητικούς λόγους.
  • Έκθεση σε τοξίνες (οξέα, χρώμιο, φωσφόρος, και ατμό χαλκού).
  • Χρόνια κατάχρηση ρινικών σπρέι: η λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα, εξαιτίας συνήθως, σπρέι φαινυλεφρίνης και οξυμεταζολίνης.
  • Εφαρμογή οξυγόνου με ρινική κάνουλα (τα λεγόμενα γυαλάκια).
  • Συστηματικά νοσήματα: φυματίωση, λέπρα, κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα (έως τώρα καλούμενη κοκκιωμάτωση Wegener), σύφιλη.
  • Συχνή χρήση κοκαΐνης διαρρινικά: λόγω αγγειοσύσπασης και ελάττωσης της αιματικής ροής στο διάφραγμα.  Τέτοια είναι η περίπτωση και της χρήσης κοκαΐνης από τη ρινική οδό.

 

Διάγνωση

Ενδοσκόπηση ρινός.

Τρύπα στο διάφραγμα

Τρύπα στο διάφραγμα

Τι συμπτώματα προκαλεί;

  • Ενόχληση στη μύτη από κρούστες στα χείλη της διάτρησης καθώς και συχνές ρινορραγίες.
  • Ήπιο σφύριγμα κατά την αναπνοή όταν οι διατρήσεις είναι μικρές.
Φωτογραφία από ενδοσκόπηση διάτρησης ρινικού διαφράγματος με πολλές κρούστες.

Φωτογραφία από ενδοσκόπηση διάτρησης ρινικού διαφράγματος με πολλές κρούστες.

Πως θεραπεύεται;

Η επέμβαση για σύγκλειση μιας διάτρησης στο διάφραγμα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αποτελεί πρόκληση για κάθε χειρουργό ρινός. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που υπόσχονται καλά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να εξατομικευτούν για κάθε περίπτωση ασθενή.

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.    Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:   2114116011