Τι είναι το σύνδρομο Silent sinus?

Το σύνδρομο του σιωπηλού κόλπου (σύνδρομο silent sinus) είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία παρατηρείται συνήθως μονόπλευρη διαταραχή που επηρεάζει το ιγμόρειο και απαντάται σε άτομα ηλικίας 30-60 ετών, χωρίς διάκριση φύλου. Είναι γνωστό και ως ατελεκτατικό άντρο και χρόνια ατελεκτασία του ιγμορείου, αναγνωρίζεται από τον ανώδυνο ενόφθαλμο και την έσω συστολή των τοιχωμάτων του ομόπλευρου ιγμορείου σε απεικονιστικές μελέτες. Το υποπλαστικό ιγμόρειο ή γναθιαίο άντρο και το σύνδρομο στην πλήρη του μορφή δεν διακρίνονται σαφώς με την απεικόνιση. Υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά, τα οποία προσφέρθηκαν κυρίως στην ωτορινολαρυγγολογική και οφθαλμολογική βιβλιογραφία, Ωστόσο, σπάνια έχει παρουσιαστεί στην ακτινολογική βιβλιογραφία, επομένως, πολλοί ακτινολόγοι δεν είναι καν εξοικειωμένοι με το σύνδρομο και τα βοηθητικά ακτινολογικά χαρακτηριστικά. Το σύνδρομο διαγιγνώσκεται από κλινικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιωθεί με ακτινολογική χαρακτηριστική απεικόνιση.

Περιστατικό του ιατρείου μας

Παρατηρείστε πως στη φωτογραφία η οριζόντια γραμμή που θα έπρεπε να περνάει από τις κόρες και των δύο οφθαλμών, βρίσκει τον αριστερό ελαφρώς κατωφερέστερα. Αυτό καλείται ενόφθαλμος και η γυναίκα της φωτογραφίας έπασχε χρόνια από διπλωπία. Αντιμετωπιζόταν χρονίως ως καταρράκτης, ενώ στην πραγματικότητα έπασχε από το σπάνιο αυτό σύνδρομο.

Silent sinus syndrome

Σύνδρομο silent sinus

Η αξονική της είναι η ακόλουθη. Απεικονίζεται χαρακτηριστικά υποπλασία – ατελεκτασία δεξιού ιγμορείου και καθίζηση του εδάφους του δεξιού κόγχου – οφθαλμού.

Σύνδρομο σιωπηλού κόλπου

Σύνδρομο silent sinus

Η θεραπεία είναι προφανώς χειρουργική. Γίνεται με ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων και έγκειται στη διάνοιξη του ιγμορείου, δηλαδή σε μια μέση ρινοαντροστομία. Στην επέμβαση πρέπει να λαμβάνεται διαρκώς υπόψιν πως το έδαφος του κόγχου και το παπυρώδες πέταλο είναι πολύ πιο κοντά και σε κίνδυνο καθ’όλη την διάρκεια του χειρουργείου.

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011