Πότε χειρουργούμε την ωτοσκλήρυνση

Η μεγαλύτερη πλειονότητα ασθενών με απώλεια της ακοής τύπου αγωγής που έχουν ωτοσκλήρυνση μπορούν να θεραπευθούν χειρουργικά. Ο μέσος ασθενής που έχει οστέινη αγωγή 0–25 dB και αέρινη αγωγή 45–65 dB είναι κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργείο. Προτιμώνται χάσμα τουλάχιστον 15 dB και διάκριση τουλάχιστον 60% .Ξεκάθαρα όσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα τόσο περισσότερα έχουμε να κερδίσουμε από τη χειρουργική επέμβαση για ωτοσκλήρυνση.

Αντενδείξεις

1. Κακή γενική κατάσταση
2. Ενεργής μέση ωτίτιδα
3. Διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης
4. Ένα μόνο αυτί με ακοή, το οποίο ακούει καλά με ακουστικό βοήθημα
5. Παρουσία ιλίγγου κ κλινικώς ένδειξη λαβυρινθικού ύδρωπα.
6. Εγκυμοσύνη.

Προεγχειρητική εκτίμηση

Το χειρουργείο για ωτοσκλήρυνση είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προηγηθεί μια ενδελεχής και αναλυτική συζήτηση σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου και του ακουστικού βοηθήματος. Είναι απαραίτητο να εξηγηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός χειρουργείου. Να ενημερώσουμε τον ασθενή για το τι βελτίωση και κυρίως τι έκταση βελτίωσης πρέπει να περιμένει από αυτό. Πολύ σπουδαίο είναι κυρίως στην περίπτωση ασθενών με μονόπλευρη απώλεια της ακοής να κατανοήσουν πως όσο εξαιρετική και να γίνει μια επέμβαση ωτοσκλήρυνσης το πάσχον ους δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει την τελειότητα στην αντίληψη των ήχων και της χροιάς αυτών, όπως το φυσιολογικό ους.
Το χειρουργείο εκτελείται υπό γενική αναισθησία

Χειρουργική τεχνική – Αναβολεκτομή.

Το πρώτο βήμα στην επέμβαση για ωτοσκλήρυνση είναι ο επιμελής καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου. Ταυτόχρονα, γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού και αγγειοσυσπαστικής ουσίας. Ο τυμπανοδερματικός κρημνός ανυψώνεται. Εάν ο αναβολέας δεν μπορεί να εκτεθεί επαρκώς, αφαιρούμε το scutum με μία κιουρέτα ή φρέζα. Η ακουστική αλυσίδα εξετάζεται και ψηλαφάται ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Μόλις η διάγνωση επιβεβαιωθεί, δημιουργείται μια οπή στην πλάκα του αναβολέα (με χρήση μικροεργαλείου – sceeter). Μετά την αφαίρεση της υπέρ κατασκευής τοποθετείται μια πρόσθεση από τον άκμονα προς την οπή. Η κινητικότητα της πρόσθεσης εκτιμάται με απαλή ψηλάφηση της σφύρας. Ιστός ή αίμα χρησιμοποιείται για να ασφαλίσουν την περιοχή γύρω από την πρόσθεση και επανατοποθετούμε την τυμπανική μεμβράνη. Οι περισσότεροι ωτοχειρουργοί επιτρέπουν εξιτήριο και επιστροφή στο σπίτι το απόγευμα του χειρουργείου, ενώ παράλληλα συνταγογραφούνται προφυλακτικά αντιβιοτικά για μια βδομάδα.

Στην παρακάτω εικόνα περιγράφονται τα διάφορα είδη προσθέσεων.

ωτοσκλήρυνση

ωτοσκλήρυνση

Επέμβαση για ωτοσκλήρυνση – Αναβολεκτομή με Laser.

Η χρήση των λέιζερ είναι όλο και περισσότερο συχνή στα χειρουργεία ωτοσκλήρυνσης. Τα πλεονεκτήματα τους αφορούν κυρίως στην προετοιμασία μιας αναίμακτης οπής στην πλάκα του αναβολέα, μειωμένος κίνδυνος αφαίρεσης του συνόλου της πλάκας και ακριβή θέση της οπής στο σημείο που επιθυμεί ο χειρουργός. Βέβαια και η χρήση των κλασσικών μεθόδων είναι το ίδιο αποτελεσματική.

 

Πλιούτας Ιωάννης MD PhD FEB ORL-HNS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

25ης Μαρτίου κ Θράκης 87.  Πετρούπολη.

Τηλέφωνο ιατρείου:  2114116011