Τι είναι το ροχαλητό?

Το ροχαλητό είναι ο δυνατός ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Το ροχαλητό είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων. Μελέτες δείχνουν ότι το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών ροχαλίζουν σε τακτική βάση και σχεδόν όλοι ροχαλίζουν περιστασιακά, όταν είναι ειδικά πολύ κουρασμένοι. Συχνά είναι πιο ενοχλητικό για τον σύντροφο στο κρεβάτι από τον ίδιο τον ασθενή και ακόμη αποτελεί για συζυγικό άγχος και κακή συζυγική σχέση.

Το ροχαλητό μπορεί να μην φαίνεται σοβαρή διαταραχή,  αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό, τόσο για τον πάσχοντα όσο και για τον/την σύντροφό του. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε απλή λύση για αυτήν την κοινή κατάσταση, αλλά η πρόσφατη πρόοδος στην τεχνολογία θεραπείας ροχαλητού μάς έδωσε μια καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Ροχαλίζω

Ροχαλητό

Τι προκαλεί το ροχαλητό;

Η πιο κοινή αιτία ροχαλητού σε ενήλικες είναι ο περιορισμένος χώρος για αναπνοή στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια μεγαλύτερη βάση γλώσσας, επιμήκη σταφυλή ή σε χαλαρό ουρανίσκο (υπερώα). Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανατομική απόφραξη σε άλλο σημείο, όπως η μύτη (στραβό διάφραγμα). Στα παιδιά, η πιο κοινή αιτία ροχαλητού και αναπνοής από το στόμα είναι η υπερτροφία στις αμυγδαλές ή/και στα κρεατάκια. 

Εκτός από τα παραπάνω αίτια, αρκετοί παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν το ροχαλητό.

Αυτά περιλαμβάνουν

 • κατανάλωση αλκοόλ,
 • κάπνισμα,
 • παχυσαρκία,
 • χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων.

Είναι το ροχαλητό μια σοβαρή κατάσταση;

Το ροχαλητό μπορεί να είναι ακίνδυνο όταν εμφανίζεται από μόνο του. Σε ορισμένα άτομα, εμφανίζεται μαζί με παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Αυτό το σύνδρομο ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Κάποιοι έχουν επίσης άλλα  συμπτώματα όπως

 • διαταραγμένο ύπνο,
 • ξύπνημα κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω αισθήματος πνιγμού,
 • υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας,
 • πρωινό πονοκέφαλο,
 • κόπωση,
 • μειωμένη συγκέντρωση και απώλεια μνήμης,
 • κατάθλιψη και αλλαγές στη διάθεση,
 • μειωμένη σεξουαλική λειτουργία,
 • εφίδρωση και ενούρηση τη νύχτα,
 • γαστρικά προβλήματα κλπ.

Ποιες είναι οι συνέπειες της Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Ένας αριθμός αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία αποδόθηκε στο μη θεραπευμένο OSA, κυρίως αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, πνευμονική υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο. Γνωστικές δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη. Ο μη θεραπευμένος OSA είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο – παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Το ροχαλητό θεραπεύεται; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ροχαλητό μου;

Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι το ροχαλητό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ξεκινήστε με μια λεπτομερή αξιολόγηση από έναν χειρουργό ΩΡΛ (κυρίως στη μύτη και τον λαιμό). Μάθετε την ακριβή αιτία του ροχαλητού και το επίπεδο απόφραξης (μύτη, λαιμός κλπ). Η θεραπεία του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει προσπάθειες τόσο του ασθενούς, όσο και του γιατρού. Μια σειρά από χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες παραδοσιακές μη χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία του ροχαλητού μου;

 1. Μηχανή CPAP (Συνεχής θετική πίεση αεραγωγών). Αυτή η συσκευή φοριέται σαν μάσκα τη νύχτα και παρέχει θετική πίεση στον αέρα συνεχώς και αποτρέπει την πρόπτωση των ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού σας, μειώνοντας έτσι τον ήχο του ροχαλητού. Ωστόσο, αυτή η συσκευή είναι άβολη για συνεχή χρήση όλη τη νύχτα και όλο το έτος. Ως εκ τούτου, η συμμόρφωση των ασθενών είναι χαμηλή.
 2. Οι στοματικές συσκευές που ανοίγουν τον αεραγωγό και ορισμένα φάρμακα έχουν δοκιμαστεί, με λιγότερη επιτυχία.
 3. Σε παιδιά με συνυπάρχοντα ρινικά προβλήματα ή αδενο-αμυγδαλική υπερτροφία, η χρήση στεροειδών ρινικών σπρέι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία του ροχαλητού μου;

Η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι η σταφυλοϋπερώιος εκτομή (UPPP-Uvulo-palato-pharyngoplasty), η οποία περιλαμβάνει αφαίρεση του υπερβολικού ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού σας για βελτίωση του αεραγωγού. Κυρίως, αφαιρείται τμήμα της σταφυλής και της υπερώας. Τα μειονεκτήματα είναι ότι απαιτεί γενική αναισθησία, εισαγωγή στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες και πόνο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ρινικές επεμβάσεις εάν το επίπεδο απόφραξης είναι στη μύτη, επέμβαση στα κρεατάκια και στις αμυγδαλές,  και χειρουργικές επεμβάσεις της υπερώας.

Τι είναι η θεραπεία ροχαλητού με ραδιοσυχνότητες ή λέιζερ;

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιεί κυρίως RF Selon και το λέιζερ χρησιμοποιεί Er: YAG για την ίνωση και σύσφιξη των ιστών όπως η μαλακή υπερώα, η σταφυλή, η αμυγδαλή, η βάση της γλώσσας. Το λέιζερ είναι ένας ειδικός τύπος φωτός, που απορροφάται από το νερό στους ιστούς, για να παράγει θερμότητα. Η θερμότητα οδηγεί στην παραγωγή ουλώδους ιστού, κυρίως από κολλαγόνο, η οποία στη συνέχεια κάνει τον ιστό πιο σφιχτό. Έτσι, στη συνέχεια, οι ιστοί παράγουν λιγότερους κραδασμούς και κίνηση, κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτό μειώνει το ροχαλητό.

Γιατί είναι καλύτερη αυτή η διαδικασία;

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι πολλά. Η διαδικασία είναι άνετη, σύντομη και διαρκεί μόνο 20-30 λεπτά. Δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο, σπανίως έχει επιπλοκές και δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.